Nenadić i Sattler o mjerama koje KS provodi u borbi protiv korona virusa

Vijesti 14. apr 202019:29 > 19:31
Vlada KS

Premijer Kantona Sarajevo Mario Nenadić danas je imao redovni telefonski razgovar o situaciji u Kantonu Sarajevo sa ambasadorom Evropske unije u BiH Johannom Sattleroms ciljem razmjene informacija i blagovremenog planiranja zajedničkih aktivnosti.

Tokom razgovora, premijer Nenadić je upoznao ambasadora Sattlera kako su trenutno u Kantonu Sarajevo osobe 74 pozitivne na koronavirus, od koji je šest retestirano. Hospitalizirano je 20 osoba, a 50 ih je u kućnoj izolaciji.

Premijer Nenadić je naveo kako je u posljednja 24 sata, 15 osoba prekršilo mjeru samoizolacije, a 25 mjeru policijskog sata, čime je više od 50% smanjeno kršenje naredbi federalnih i kantonalnih civilnih štabova.

Također, premijer je informisao ambasadora i o zdravstvenim kapacitetima s kojima KS raspolože, sa izolatorijima, ali i sa činjenicom da je Sarajevo prvo uspostavilo karanten u kojem trenutno borave 132 osobe.

Ambasador Sattler se interesirao o trajanju karantena, kao i o zdravstvenom stanju trenutnih korisnika te izrazio zadovoljstvo sa mjerama koje KS poduzima s ciljem pomoći građanima u borbi protiv koronavirusa, te istakao spremnost EU za daljnju pomoć.

Ovom prilikom, razgovarali su o trenutnoj situaciji, ali i planovima za oporavak privrede.

Po riječima premijera, trenutno se završavaju kratkoročne mjere koje trebaju da spriječe otkaze radnika u privredi, a od 18. 3. 2020. godine, do danas je 2.075 novoprijavljenih osoba na Službi za zapošljavanje.

Namjera KS je da narednih dana objedini sve informacije iz FBiH, donatorske račune, budžetske mogućnosti kako evropskih tako i drugih fondova, kako bi se napravio održiv plan za privredu u kratkoročnom i srednjoročnom periodu, najavio je Nenadić.

Podsjetio je da je Kanton Sarajevo osnovao fond od pet miliona KM, te da se uskoro planira rebalans budžeta kada se budu znale ukupne potrebe KS. U okviru donošenja srednjoročnih mjera čekaju se odluke federalnih organa i stavovi bankarskog sektora, prije donošenja konkretnog plana koji se kreira sa Udruženjem poslodavaca, načelnicima općina, gradonačelnikom, turističkom zajednicom itd.

Ambasador Sattler je ponovio da je za jačanje kapaciteta BiH za borbu protiv koronavirusa, Evropska unija obezbijedila 7 miliona eura granta za nabavku medicinske opreme.

Dio opreme koju je Evropska unija isporučila širom BiH u saradnji sa UNDP čini 7.500 testova na COVID-19 i 15.000 zaštitnih vizira. Veći dio opreme za BiH u vidu 100 respiratora, 10 rengen aparata, maski i ostale zaštitne opreme treba stići do kraja aprila 2020. god. Pored toga, EU je planirala paket od 73 miliona eura za socio-ekonomski oporavak u BiH.

Premijer Nenadić se zahvalio Evropskoj uniji i delegaciji EU u BiH na pomoći koja je upućena građanima KS.