Tragična ljubav: Boško i Admira su u smrt otišli zagrljeni

Vijesti 18. maj 201507:07 > 07:14
N1

Na današnji dan prije 22 godine poginuli su Boško Brkić i Admira Ismić.

Ovi dvadesetpetogodišnjaci, 18. maja 1993. godine, u pokušaju da pobjegnu od zla i ludila koje je zadesilo njihovu zemlju, ubijeni su na Vrbanja mostu. Slika mrtvih tijela mladog para iz Sarajeva, kako zagrljeni leže na sarajevskom mostu, obišla je svijet. Prozvani su sarajevskim Romeom i Julijom.

Priča o Bošku i Admiri, priča je o Sarajevu i ljubavi ispred zastava. Upoznali su se u godini „sarajevske Olimpijade“ kada je nešto posebno cvjetalo u ovom gradu. Zajedno su proveli devet godina. To što je Boško bio Srbin, a Admira Bošnjakinja nije predstavljalo prepreku ni njima niti njihovim roditeljima, jer tako se u Sarajevu živjelo.

A onda je došao rat. Boško je ostao u Sarajevu, ona je radi njega odlučla otići.

Nakon dogovora, preko zajedničkih prijatelja, sa obje strane krenuli su oko 17 sati preko mosta Vrbanja. Snajperski hitac pogodio je prvo Boška, koji je odmah preminuo. Drugi metak je pogodio Admiru koja je, iako smrtno ranjena, smogla snage da dopuže do svog Boška, zagrlila ga je i izdahnula…

O njima su pisali mnogi, i pjesme i članke i priče… Jedan od najpoznatijih članaka bio je onaj Kurta Schorka, koji je objavio Reuters 23. maja 1993. i koji je onda obišao cijeli svijet. Schork je  2000. godine ubijen na novinarskom zadatku. Po njegovoj ranijoj želji sahranjen pored Admire i Boška na groblju Lav.

Za smrt mladog para niko nikada nije odgovarao.

U ponedjeljak na N1 pogledajte posebno izdanje Pressinga od 20 sati. Za našu televiziju govorili su roditelji Boška i Admire.