Zaritsky: Film o Bošku i Admiri mi je promijenio život

Vijesti 18. maj 201507:22 > 07:31
N1

Autor dokumentarnog filma „Romeo i Julija u Sarajevu“ John Zaritsky, izjavio je u ekskluzivnom razgovoru za N1 kako mu je film o tragičnoj ljubavi Boška i Admire, koji su poginuli na današnji dan prije 22 godine u pokušaju da napuste opkoljeno Sarajevo, zauvijek promijenio život.

Nikad ranije nisam bio u ratnoj zoni. Bio sam u opasnim situacijama, ali dok nisam došao u Sarajevo i iskusio rat, tek tada sam mogao vidjeti šta znači horor, krvoproliće i nasilje s kojim su se suočili stanovnici grada pod opsadom. To mi je promijenilo život zauvijek, a sjećanja na taj period ostala su uz mene do današnjeg dana“, kazao je Zaritsky.

Ovaj kanadski režiser osvojio je više od 40 svjetskih nagrada za dokumentarne filmove, a 1982. je nagrađen Oscarom za film „Just another missing kid“. Za film o sarajevskim Romeu i Juliji dobio je DuPont Columbia nagradu, a film je bio nominovan i za Emmy. Priča o Bošku i Admiri i fotografija na kojoj njih dvoje leže zagrljeni, mrtvi na liniji razdvajanja, simboli su rata i opsade.

Nevjerovatno je kako su se ljudi širom svijeta identifikovali s mladim ljubavnim parom, sa Admirom i Boškom, koji su bili ludo zaljubljeni jedno u drugo. On je bio Srbin, a ona muslimanka i to je bila univerzalna priča koju su svi mogli razumjeti. Kroz Admiru i Boška mnogi su mogli razumjeti rat i suosjećati s ljudima u Sarajevu“, prisjetio se Zaritsky i pojasnio kako je film nastao.

Izabrao me američki PBS, koji je želio reditelja da uradi film o Sarajevu, koji će objasniti priču o ratu u Bosni i Hercegovini američkim gledateljima. U to doba svi su gledali krvave scene iz Bosne, ali nisu zapravo razumjeli ko je na koga pucao i zašto se rat zbivao. Bila je ovo prilika za mene da na skroman način utječem na historiju, da skrenem pažnju Amerikanaca i američke Vlade da konačno urade nešto za Sarajevo. Ne želim preuveličavati svoju ulogu u ratu, niti ulogu filma, ali godinu nakon premijere filma pokazalo se da je uspio doprinijeti miru“.

Režiser filma „Romeo i Julija u Sarajevu“ kazao je kako se divi snazi, ustrajnosti i gostoljubivosti stanovnika glavnog grada BiH. Posebnu zahvalnost izražava ratnom dopisniku Reutersa iz Sarajeva Kurtu Schorku, čija je priča o Bošku i Admiri objavljena u svim velikim svjetskim medijima, a ujedno je bila i povod za film. Kurt Schork je poginuo sedam godina kasnije na zadatku u Sierra Leoneu, a dio njegovog pepela sahranjen je na sarajevskom groblju Lav, odmah pored zajedničke grobnice sarajevskih Romea i Julije. Jedna ulica u Sarajevu danas nosi ime čuvenog Reutersovog reportera.

Kompletan intervju sa Johnom Zaritskym možete pogledati večeras u 20 sati na N1, u okviru specijalnog izdanja Pressinga, kada će biti upriličena i regionalna TV premijera nagrađenog filma „Romeo i Julija u Sarajevu“.