Za 250 godina radnju jednom zatvorio rat, drugi put virus

N1

Vedad Brkanić, čija se kazandžijska radnja nalazi u samom centru Baščaršije u starom jezgru Sarajeva, priča kako je za čitavih 250 godina on druga generacija koja je zatvorila porodičnu radnju.

“Prvi je bio moj otac koji je ovu radnju zatvorio kada je počeo rat 1992, na tri godine. To je bilo prvi put da smo tako nešto morali da uradimo od osnivanja. Sada je slična situacija sačekala mene. Već mjesec dana ne radimo i samo se nadam da će proći manje od tri godine kako ćemo naša vrata ponovo otvoriti”, kaže Brkanić za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Vedad je sedma generacija u porodici koja se bavi ovim zanatom.

U Bosni i Hercegovini su zbog pandemije zatvorene sve radnje, ugostiteljski objekti i hoteli. U srcu Sarajeva, Baščaršiji, ne radi oko 200 zanatskih radnji.

Ovako pustu Baščaršiju, kaže Vedad, ne pamti, čak, ni za vrijeme rata, ali i dodaje kako je situacija za sve zanatlije neizvjesna i teška.

“Pogledajte, na Baščaršiji svaka je radnja zatvorena! Mene ste ovdje zatekli, jer dođem jednom u par dana da malo očistim i provjerim da li je sve ok. Mi koji živimo od turista, nama je egzistencija ovog trenutka došla u pitanje. Nadam se samo da ovo neće predugo trajati, jer već sada vjerujem da će nam za finansijski oporavak trebati više od godinu dana”, kaže Brkanić.

Na neobično pustu Baščaršiju nije navikao ni Raif Osmanović, vlasnik “Slatkog butika”, radnje u kojoj se mogu kupiti slatke delicije. Jedan je od rijetkih koji tokom pandemije Covida-19 svakodnevno dolazi i otvara radnju.

“Radim svaki dan, ali džaba, kad nema ko unutra da uđe. Ova radnja se nalazi preko puta Begove džamije, gdje svijeta uvijek ima. Kako je džamija zatvorena, ne znam, meni sve ovo izgleda kao neki drugi grad. Teško je, za samo mjesec dana puno smo izgubili. Država je obećala da će nam pomoći, ali kako, kad smo mi mali i siromašni. Nema od toga ništa, samo neka se sve ovo što prije završi”, kaže Raif.

Prema podacima Vanjskotrgovinske komore, do maja je otkazano skoro million noćenja. Najviše u Sarajevu i Mostaru, koji su u ovim mjesecima svakodnevno bilježili dolazak velikog broja turista.

U dva najluksuznija hotela u Sarajevu, kao što su Evropa i Holiday, mnogi radnici su već ostali bez posla.

U 2019. godini, prema podacima Grada Sarajevo, ovaj grad je posjetilo oko 665.000 turista, što je oko 17 posto više u odnosu na 2018. godinu.

Više pročitajte OVDJE.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad