Društvo psihologa Brčko distrikta: Fizička, a ne socijalna distanca

Vijesti 16. apr 202007:02 > 07:04
Dron.ba za N1

Društvo psihologa Brčko distrikta kao strukovno udruženje u saopćenju za javnost ukazuje na pogrešnu upotrebu terminologije koja je vezana za psihološku nauku, a odnosi se na miješanje pojmova socijalne i fizičke distance.

”Sa uvođenjem preventivnih mjera u borbi protiv širenja pandemije izazvane virusom Covid 19, a po preporukama nadležnih zdravstvenih organa, nerijetko u medijima, a i generalno u javnosti, dolazi do miješanja pojmova socijalne i fizičke distance. Zbog toga želimo skrenuti pažnju na značenje ova dva pojma sa stanovišta struke pozivajući se na objašnjenje našeg sugrađanina, kolege i člana Društva psihologa Brčko distrikta BiH profesora dr Miroslava Gavrića, koji u svojoj knjizi o socijalnim distancama jasno razgraničava pomenute fenomene”, saopćeno je.

”Socijalne distance se odnose na distance u socijalnim atributima, kao što su prihodi, obrazovanje, rasa, pol, takođe možemo da govorimo i od statusnim distancama koje se odnose na razlike u prestižu ili razlike u moći, kao i klasne distance koje se odnose na superiornost jedne osobe u odnosu na drugu. Fizička distanca se odnosi na fizičku liniju odstojanja između dvije osobe”, navodi prof dr Gavrić, kojeg u saopćenju citira Društvo psihologa Brčko distrikta.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad