"Ožiljak duševne bolesti ostaje i kada se čovjek izliječi"

Vijesti 18. maj 201508:41 > 08:44
N1

Gosti Novog dana bili su prof. dr. Norman Sartorius, bivši direktor Svjetske zdravstvene organizacije i svjetski priznat psihijatar. Osim njega, gost je bio i prim. dr. Goran Čerkez, pomoćnik ministra za međunarodnu saradnju i koordinaciju razvoja strategija u Ministarstvu zdravstva FBiH.

Tema je bila mentalno zdravlje, a gosti su se složili da je najveći problem u odnosu društva prema mentalno oboljelim osobama.

Problem sa ljudima je taj što su stigmatizirani. Teško im je naći smještaj, ljudi su ograničeni prema njima i tu je taj problem. Biljeg duševne bolesti ostaje na čovjeku čak i kada je u potpunosti zaliječen. Čovjek ostaje označen kao bolestan i riješiti se toga nekada je skoro pa nemoguće“, kazao je prof. dr. Sartorious.

Dodao je još da duševna bolest zauzima 2/3 svjetskih bolesti, ali da se njoj ne priklanja pažnje kao ostalim bolestima.

Goran Čerkez je kazao da u BiH postoji 65 centara za mentalno zdravlje.

U BiH imamo 65 centara za mentalno zdravlje. To su nama nukleusi i tu očekujemo da se pokrenu lokalne kampanje anti-stigme. Ovo ne bi bilo moguće da nemamo jaku podršku švicarske vlade u proteklih pet godina i koju očekujemo i dalje. Daju se jako bitni rezultati“, kazao je Čerkez.

Dodao je još da je prije ratnih sukoba BiH imala nekoliko institucija na svjetskom nivou. 

Dr. Sartorius je kazao da najbolje početi od samog sebe, kada se radi o odnosu prema mentalno oboljelim osobama.

Dobro bi bilo da počnemo sami od sebe i poštujemo mentalno oboljele. To je prvi korak, a postoji još čitav niz drugih stvari. Na Filipinima i Irskoj novinari su se složili koje će riječi izbjegavati kada pišu o duševnim bolestima. Čak i sama riječ “šizofreničar” nekada zamijenjuje čovjeka sa bolešću. Prije svega to je čovjek koji ima bolest, a ne recimo ‘šizofreničar’“, zaključio je Sartorius.