Ahmići se danas sjećaju masakra nad civilima bošnjačke nacionalnosti

Vijesti 16. apr 202009:20 > 09:21
N1

Zbog situacije izazvane pandemijom koronavirusa i poduzetih mjera u Bosni Hercegovini, samo porodice ubijenih civila i nekoliko vjerskih službenika, učenjem dova i polaganjem cvijeća obilježit će danas 27. godišnjicu masakra bošnjačkih civila u selu Ahmići, kod Viteza.

U ovom selu je prije 27 godina ubijeno 116 civila bošnjačke nacionalnosti. Najmlađa žrtva u Ahmićima 16. aprila 1993. godine bila je tromjesečna beba, a selo je bilo u potpunosti uništeno.

Atif Ahmić, predsjednik Udruženja žrtava “16. april Ahmići”, rekao je ranije za AA da će zbog novonastale situacije i širenja koronavirusa, ovogodišnje obilježavanje proći u krugu malog broja ljudi.

Kako je kazao, u prijepodnevnim satima će biti proučen Jasin na Šehidskom mezarju u Vitezu, u krugu maksimalno deset ljudi.

“Oko pola 12 polazi marš ‘Put istine i sjećanja’ Vitez – Ahmići. Oko deset omladinaca će krenuti uz pratnju policije, samo da se obilježi. Na Šehidskom spomen-obilježju kod Donje džamije u Ahmićima, proučit će Fatihu”, istakao je Ahmić.

Naglasio je da će u Gornjoj džamiji u Ahmićima klanjati podne-namaz, proučiti tevhid i time će obilježavanje biti završeno.

Ahmić je poručio da i dalje tragaju za 29 ubijenih Bošnjaka Ahmića.

“Tragamo, a niko od komšija ne želi nam reći gdje su njihovi posmrtni ostaci. Poruka je da se nikada i nikome ne ponovi ovaj 16. april”, dodao je Ahmić.

U ranim jutarnjim satima, 16. aprila 1993. godine, jedinice za posebne namjene Hrvatskog vijeća obrane “Džokeri” i “Maturice” izvršile su napad na selo Ahmići. Ezan za sabah-namaz, jutarnju molitvu muslimana, bio je znak za napad.

Međunarodni sud za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije presudio je da su ubistva u Ahmićima bila zločini protiv čovječnosti. Jedan od zapovjednika HVO-a Dario Kordić osuđen je na 25 godina zatvora, Zoran, Mirjan i Vlatko Kupreškić su osuđeni na kazne od šest do deset godina zatvora za sudjelovanje u masakrima, ali su novom presudom 2001. godine oslobođeni optužbi.

Dario Kordić, koji je u austrijskom zatvoru izdržavao 25-godišnju kaznu zbog zločina u centralnoj Bosni, među kojima i zbog zločina u Ahmićima 16. aprila 1993. godine, oslobođen je nakon izdržane dvije trećine kazne.

Haški sud je osudio i bivšeg pripadnika specijalne jedinice HVO-a “Džokeri”, bosanskog Hrvata Miroslava Cicka Bralu, na 20 godina zatvora. Paško Ljubičić osuđen je na osam osam godina zatvora, a nakon odležane dvije trećine kazne pušten je na slobodu, dok je Tihomir Blaškić osuđen na devet godina zatvora.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad