Milić za N1: Subvencije neće dobiti oni koji su neopravdano otpustili radnike

Vijesti 16. apr 202009:46 > 10:09
N1

Za N1 je gradonačelnik Brčkog Siniša Milić govorio o tome kako se Distrikt Brčko nosi sa korona virusom, te istakao kako je život u Brčkom u vrijeme epidemije korona virusa isti kao i u ostatku Bosne i Hercegovine.

“Od početka ove epidemije nalazimo se svi u nekoj vanrednoj situaciji. Uprkos ciframa, mislim da još uvijek stanje držimo pod kontrolom i nadam se da smo možda ono najteže ostavili iza sebe. Kad su u pitanju brojke, 18 imamo do sada zaraženih virusom korona, od toga i dva smrtna slučaja, kao i dva lica koja su izliječena. Moram reći da su oboljeli vezani za četiri klastera – dva najveća iz Centra za srce Tuzla, sedam sa Klinike iz Tuzle i dva sa Klinike na Dedinju. Kada su u pitanju smrtni slučajevi, preminuli su imali i druge bolesti. Sedam trenutno oboljelih imamo na liječenju, dva lica su sa težom kliničkom slikom a ukupno je pod nadzorom nalazi 1.053 lica”, kazao ne Milić.

O saradnji sa entitetima je rekao kako se ne mogu požaliti.

Distrikt Brčko je specifična jedinica lokalne samouprave, mi smo zasebni u mnogo čemu, nemamo druge nivoe vlasti iznad sebe tako da smo oslonjeni na sebe, ali dio smo šire koordinacije koja postoji na nivou BiH. Imamo svoje predstavnike tamo i ne možemo se požaliti“, istakao je te naveo kako virus ne poznaje granice kao i da je Brčko Distrikt bio uključen u sve aktivnosti u suzbijanju epidemije.

Dogovoramo se kad je u pitanju raspodjela podrške ili pomoći. Ovo je za sve nas neka nova situacija i svi se još uvijek dobro snalazimo u ovome na način da su ocjene Svjetske zdravstvene organizacije da je BiH na vrijeme preduzela sve aktivnosti kad je u pitanju prevencija. Distrikt Brčko je prvi u BiH još 11. marta donio odluku o proglašenju jednog vida vanrednog stanja“, dodao je.

Kada je riječ o medicinskoj opremi, na području Brčko Distrikta ima pet respiratora na nekih 60.000 stanovnika, a isto toliko je i anesteziologa zaposleno u njihovom zdravstvu, kako nam je rekao.

Također, istakao je da je Brčkom od Republike Srpske u međuvremenu stigao još jedan respirator, te da je u toku nabavka pet respiratora, no kako je potcrtao gradonačelnik Brčkog za N1, on se nada da ti kapaciteti neće biti neophodni.

U svakom slučaju nas je ova epidemija upozorila da moramo imati rezerve. Iz svake situacije trebamo izvući neke zaključke i naše zdravstvo razvijati da odgovori na ovakve i slične izazove“, naglasio je Milić.

Za Novi dan je govorio i o privrednom životu u Brčkom te kazao kako je blizu 7.000 radnika direktno pogođeno mjerama vlade, ali da rade na subvenciji za privredne subjekte koji su bili pogođeni odlukama vlade.

Želimo da svim poslodavcima refundiramo iznos najniže plate sa pripadajućim porezima i doprinosima. I za ostale ćemo refundirati u procentu oko 30 posto. Vrlo je vjerovatno do ćemo do kraja mjeseca isplatiti taj iznos poslodavcima, a pravo na sredstva neće imati oni koji su iz neopravdanih razloga otpuštali radnike. Radimo i na zakonu za podršku privredi. Nastavićemo i subvenciju u mjesecu aprilu i pripremaju se rješenja koja će značiti niz poreskih olakšica za našu privredu“, rekao nam je.

Na kraju razgovora je Milić rekao kako Brčko Distrikt nije imao nijednog epidemiologa što ih upućuje da moraju strateški razmišljati kad je u pitanju razvoj zdravstva Brčkog.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad