Apel iz Gerontološkog centra Sarajevo: Testirajte naše uposlenike

Vijesti 16. apr 202012:57 > 13:02
N1

Melisa Alibašić Hadžić, direktorica Gerontološkog centra u Sarajevu, uputila je apel nadležnim osobama da dođu i izvrše testiranje uposlenika na COVID-19, jer kako je kazala u programu N1, svi oni imaju direktan dodir sa korisnicima ovog centra.

Alibašić Hadžić je istakla kako je Gerontološki centar na vrijeme uveo mjere, još u januaru, kada je krenula epidemija sezonske gripe.

“Sredinom januara smo zabranili posjete zbog epidemije gripe. Onda smo zabranili izlazak korisnicima i unošenje bilo čega u ustanovu. Uveli smo dezinfekciju vozila, radnika, presvlačenja uposlenika nisu više u objektu nego u podrumu”, pojasnila je.

U ovoj ustanovi boravi mnogo nepokretnih i dementnih osoba, a uposlenici centra se, prema riječima direktorice, odnose kao prema sopstvenim roditeljima i rodbini.

“Radnici se ponašaju kao da su ovo njihovi roditelji. Apelujem im da se tako ponašaju. Kuća – posao, svi to poštuju. Do sada nismo imali problem”, kazala je.

Uputila je apel nadležnim institucijama da dođu i da testiraju uposlenike Gerontološkog centra.

“Molimo sve nadležne da dođu i izvrše testiranje uspolenih. Naši uposleni imaju dodira sa korisnicima. Pozivam ih da ih testiraju na COVID-19”, izjavila je za N1.

Pristup ovom centru je ograničen.

Dostavna vozila mogu prići samo do određene granice, a potom podliježu dezinfekciji kako tijela i odijela, tako i samog vozila. Također, ograničeno je kretanje svima onima koji nisu uposlenici ove ustanove.

I sam doktor Željko Ler, epidemiolog, je bio zadovoljan sa svim onim što je Gerontološki centar uradio kao mjere prevencije, ali im je dao i važne smjernice:

“Da uradimo izolatorij za svaki slučaj. Imamo karantin gdje su naši pacijenti sa dijalize, njih stavljamo u karantin. Izolatorij će biti ako nam se pojavi neko sa temperaturom ili znakovima COVID-19”, pojasnila je Alibašić Hadžić.

Ona je za N1 kazala da da korisnici u početku nisu bili zadovoljni sa mjerama, bilo im je naporno sve, te su vršili pritisak na nju. Mjere nisu ukinute i zbog toga su joj, kako je kazala, zahvalni sa ove vremenske instance.m

“Sada kažu, kako prate medije, da vjeruju u nas i da imaju povjerenje u mene i kolege“, rekla je.

Centar se psimenim putem obraćao nadležnima da dođu i da testiraju uposlene.

“Epidemiolog je bio kod nas. Rečeno je da ne treba da se uposlenici testiraju. Kolegica kojoj je muž pozitivan ostala je kod kuće, nije dolazila na posao. Spriječila je rizik. Nadamo se da će biti negativna kod drugog testiranja”, rekla je Alibašić Hadžić.

Na koncu razgovora poručila je kako je ova institucija deficitarna sa psiholozima i sociolozima, ali sa svim raspoloživim kapacitetima rade i trude se maksimalno. Što je najbitniji i uprava i korisnici Gerontološkog centra u Sarajevu su zadovoljni sa mjerama i svim što je urađeno, ali je istaknuto kako bi bilo umnogome lakše da imaju više uposlenih.

U ovoj instituciji, potvrđeno je za N1, nema zaraženih niti uposlenika, niti korisnika, virusom korona. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad