HNK: Sedam osoba zaraženo unutar 24 sata, pojašnjenje slučaja iz Stoca

Vijesti 16. apr 202013:31 > 13:33
N1

Pero Ćiro Pavlović, glasnogovornik Štaba civilne zaštite Hercegovačko-neretvanskog kantona potvrdio je da je u protekla 24 sata evidentirano sedam novih slučajeva zaraze u ovom kantonu.

On je kazao da su tri slučaja iz Čapljine, dva iz Čitluka, jedan iz Mostara te jedan iz Stoca, što je prvi slučaj zaraze u ovom gradu.

Pavlović je pojasnio da se radi o radnici u Domu za socijalno zbrinjavanje osoba sa invaliditetom, rođena je 1993. godine i nije imala simptome zaraze.

“Kontaktirali smo Dom zdravlja Stolac, obavili smo razgovor sa njom i detektovani su primarni i sekundarni kontakti. Svi su u izolaciji. O svemu je izviješćen Zavod za javno zdravstvo. Nastavljeno je testiranje uposlenika u Stocu. Uzeto je 30 briseva, izmjerena je temperatura štićenicima, niko nema povišenu temperaturu”, pojasnio je.

Pavlović je dodao kako su u oko Doma za socijalno zbrinjavanje osoba sa invaliditetom uvedene restriktivne mjere.

Njen slučaj je specifičan, naveo je, jer ona radi u Stocu, mjestom stanovanja je prijavljena u Trebinju – a živi u Berkovićima.

On je kazao da je Štab civilne zaštite u kontaktu sa tim mjestima.

U protekla 24 sata na području HNK nije zabilježen niti jedan slučaj kršenja mjera samoizolacije i izolacije, dok je jedna osoba uhvaćena u kršenju mjere zabrane kretanja van mjesta prebivališta.

Inspektori su izdali 22 rješenja o samoizolaciji.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad