PITAJTE NADLEŽNE I STRUČNE: Bisera Turković i Ejub Kučuk u Novom danu

Vijesti 16. apr 202013:40 > 14:05
N1

Deset tona medicinske opreme i dva miliona zaštitnih maski, oprema je koju je BIH poslala vlada Malezije. Ko su prijatelji BIH u nevolji? Od koga očekujemo, a od dobijamo pomoć? Zašto je Mađarska prvobitno donijela odluku da pomogne RS, a tek onda BIH? Bisera Turković - ministrica vanjskih poslova BIH gošća je Novog dana.

FBiH veoma brzo imati više od 770 milina maraka operativnih sredstava u Stabilizacijskom fondu. U početnom periodu će trebati samo 610 miliona KM za 3 mjeseca (april-juni). Firme će u budžet vratiti 244 miliona KM kroz poreze i doprinose – računica je koju je napravila grupa “Glas malih biznisa” i uputila 18 amandmana na “korona zakon”. Ejub Kučuk govori o kakvim se prijedlozima radi.

Njemačka vrlo lagano ukida mjere koje vode prema stanju normale. Kancelarka Angela Merkel govori o “krhkom uspjehu” u borbi protiv koronavirusa. Zato većina mjera i ostaje na snazi. Koje su nove mjere uživo ćemo iz Kelna sa Mehmedom Smajićem – novinarom DW.

Veliki je petak. O Vaskrsu govorimo sa prof. dr. Milanom Radulovićem – pravoslavnim sveštenikom porijeklom iz Bara koji je preveo svetu islamsku vjersku knjigu Kur’an sa arapskog na ukrajinski jezik. Milan već duže živi u Torontu, u Kanadi. Tu je sveštenik u Bugarskoj pravoslavnoj crkvi i profesor istorije filozofije na tamošnjem Islamskom fakultetu. Uživo smo ovog jutra u Torontu.

Vođeni mišlju da predaja ne dolazi u obzir i da raspjevana Bosna nikada neće utihnuti i klonuti duhom, „Preporod“ magazin „Biserje“ poziva građane na IZAZOV koji je pokrenut pod naslovom #MOJSEVDAH #BISERJE. O ovom izazovu govori Sanjin Kodrić – predsjednik Preporoda.

Minela Jašar – Opardija sa vama od 8 sati.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad