Rudari druge smjene ipak ušli u jame RMU Zenica, probleme će rješavati u hodu

Vijesti 16. apr 202016:00 > 16:03
FENA/Vehid Begunić

Rudari Rudnika mrkog uglja Zenica prekinuli su obustavu rada te su se u drugoj smjeni zaputili u jame - potvrdio je Feni predsjednik Sindikata Nijaz Vardo.

“Dogovoreno je da se ljudi vrate na posao, a sve ostalo ćemo rješavati kasnije i u hodu. Sada je najvažnije da se pokrene proizvodnja”,  ističe Vardo.

Rudari, nakon današnjeg sastanka Sindikata i Uprave, prvobitno nisu bili pristali na ponudu da se za radnike koji su oštećeni za martovsku platu, korekcijom aprilske plaće namiri iznos koji im nije isplaćen za mart te da se izradi i novi Pravilnik o plaćama, u kojem će biti ugrađena naknada za otežane uslove rada.

Zenički rudari su obustavom tražili da im se vrate stimulacije na plaću, zbog čijih su ukidanja, uprkos uvećanju satnice sa 2,5 na 2,7 KM, martovsku plaću u prosjeku dobili manju za oko 200 KM.

Druga smjena obustavila je rad u ponedjeljak, 13. aprila, oko 18.00 sati, kada su napustili jamski pogon Stara jama, da bi im se oko 21.00 sat pridružile i kolege iz pogona Raspotočje. Time je potpuno prekinuta proizvodnja u tom rudniku.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad