Granični prelaz na kojem ulazak u BiH znači smještaj u šatore

Vijesti 16. apr 202018:20 > 19:32
N1

Nezapamćena scena na Izačiću za ovo doba godine. Jedan od najvećih, najmodernijih međunarodnih graničnih prijelaza u BiH - pust. Prijevoza roba nema. Rijetki su i građani koji se ovih dana usude stati pred granične policajce. Jer uzlazak u zemlju znači - smještanje u ove šatore.

Tuzlak Elvis Halilčević autobusom se prije nekoliko dana vratio iz Austrije. Od tada je ovdje. Niko od nadležnih iz njegovog Kantona, niti policija, niti civilna zaštita – danima po njega ne dolaze. A takve su naredbe Federalnog kriznog štaba.

“(N1: Koliko vas je ostalo još tu?) Što se tiče mog autobusa, gdje sam ja bio, samo sam ja ostao, svi su otišli. Šta vam kaže porodica? Zabrinuti kao i svako. Zakazao je moj Kanton, Tuzla to je moj grad, grad kojeg ja najviše volim, ali su mnogo, mnogo zakazali, evo neka im bude škola na meni, neka svi drugi dođu u roku dva sata, ali neka evo ovdje bude škola”, kazao je Halilčević.

Za to vrijeme bh. građani s mjesto prebivališta u USK-a, koji su nedavno prešli granične prijelaze Izačić ili Maljevac, nalaze se u Općini Cazin. Ispred smo jednog od izolatorija gdje je smješteno gotovo stotinu osoba koje su pri ulasku na granicu testirani, s negativnim rezultatima. Među njima Tulić Almin, iz Bosanske Krupe. Vraćao se iz Slovenije. Na granici je zdržan čak 36 sati. Sada je u izolatoriju.

“Nažalost tu se može vidjeti da ima i dijete od dvije godine ima sigurno šest ili sedam starijih od 60 godina koji svi zajedno sa nama borave u istim prostorijama. Teško je shvatiti takvu situaciju jer smo mislili da se to neće više nikada desiti, desilo se ‘92. i evo sad opet doživljavamo mada to nije rat, ali je tjeskoba ista. (N1: Nedostaje vam porodica?) Sreća je nekako da su sada ti telefoni pri ruci pa upališ sat, dva koliko ti treba, znamo da će ovo proći brzo, ali normalno taj osjećaj kad vam dođu iza ove ograde pa samo smije spustiti kesu, volio bih ih zagrliti, ali, ne može”, priča nam Almin. 

Najviše ih boli, kažu, što je Odluka Federalnog štaba nedavno promijenjena, i što umjesto 14, u karantenu moraju provesti i 28 dana. Bez obzira na to što im je prvobitni test bio negativan. Žele ići svojim kućama. A mnogi strahuju da će u tih mjesec dana ostati bez posla. Građane u izolatoriju posjetio je komandant kantonalnog Kriznog štaba, premijer Ružnić.

“Tražimo pobijanje rješenja o karantenu, tako da smo jučer već dobili pet takvih rješenja da će lica ići u kućnu samoizolaciju, imamo veliki broj lica koji imaju poziv od svojih poslodavaca kako u Sloveniji tako u Austriji da se vrate na posao takvim licima također sa svakim danom šaljemo dokazni materijal u Ministarstvo zdravstva a potom se traži od federalnog ministra da tim licima koja su pobrojanja da stavi van snage rješenje, da takvo lice može ići”, izjavio je Ružnić.

“Imamo ukupno 105 ljudi koji se nalaze u karantenu USK imamo praksu da sva lica koja dolaze u karanten da se odmah na licu mjesta testiraju prvi dan i dobili smo nažalost dva testa da su pozitivna imamo jedan slučaj od juče i jedan danas i poslali smo sva ta lica koja su pozitivna, a asimptomatska, poslali smo ih u drugi karanten u Gatu”, kazao je Moamer Khudeir, epidemiolog. 

Medresa, Gimnazija u Cazinu neće biti dovoljni već za nekoliko dana, za sve one bh. građane koji se vraćaju na područje ovog Kantona. Traže se dodatni kapaciteti. Za to vrijeme tri osobe, među kojima i Elvis Halilčević s početka priče, u šatorima na Izačiću čekaju još jednu besanu noć. Jer izostaje reakcija Kantona u kojem prebivaju. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad