Stigle donacije za cijelu BiH

Vijesti 16. apr 202019:14 > 19:24
N1

Unatoč prvotnoj namjeri Mađarske da pomoć pošalje samo Republici Srpskoj, šef mađarske doplomacije ipak je prvo stigao u Sarajevo, gdje je predao donaciju u prisustvu bh. kolegice Bisere Turković. Upravo je ona pisala dužnosnicima Europske unije, protestirajući zbog odluke da službena Budimpešta pomaže samo jednom entitetu. Odluka je očito promijenjena, jer je pomoć stigla u Sarajevo kamionom, a u Banjaluku avionom.

Turković i Sijarto bez komentara za medije, ali je mađarski ministar kratku izjavu, bez pitanja novinara, dao nakon susreta sa Fahrudinom Radončićem.

“Danas smo u Sarajevo donijeli ukupno 100 hiljada zaštitnih maski i ukupno pet hiljada zaštitnih odijela”, kazao je Sijarto. 

Ipak, Radončić pojašnjava kako je na sastanku sa mađarskim ambasadorom i ministricom Turković zahtijevao promjenu odluke mađarskih vlasti, uz upozorenje…

“Inače, mi nećemo biti u stanju da danas budemo domaćini njihovom ministru vanjskih poslova, jer smatramo da se pomoć nije smjela svesti samo na jedan entitet. Mađarski ambasador je to prenio svojoj centrali, i dobio je instrukciju da se ta pomoć podijeli jednako na dva entiteta”, kazao je Radončić. 

Zbog pisma Turković, reagirao je Milorad Dodik, tvrdeći kako je bh. ministrica neprofesionalna i postupila mimo nadležnosti. Šef Delegacije Europske unije Johan Sattler, kaže kako BiH ima “određenu delikatnost”.

“Mislim da svako u svom radu treba poštovati tu delikatnu ravnotežu. Ja mogu govoriti u naše ime. Neka naša najera u smislu distribucije pomoći je prije svega preko nivoa BiH”, kazao je Sattler. 

Sattler je prisustvovao uručivanju jedne takve donacije iz Slovenije u Istočnom Sarajevu, za cijelu BiH.

“Radi se o opremi za uspostavljanje priremene nastambe od deset šatora za 60 osoba, 60 kreveta, grijači, šatrori” , kazala je Zorica Bukinac, ambasadorica Slovenije

“Ovo što je pomoć Slovenije jeste i za Republičku i za Federalnu upravu civilne zaštite, za povećanje kapaciteta na graničnim prelazima”, pojasnio je Milan Novitović, RUCZ. 

Europska unija ostaje na prvoj liniji pomoći Bosni i Hercegovini i u ovim teškim trenucima, poručeno je. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad