Predstavnici bh. vlasti uputili čestitke pravoslavnim vjernicima povodom Vaskrsa

Vijesti 17. apr 202010:13 > 10:35
N1

Pravoslavni vjernici ove nedjelje slave najveći hrišćanski praznik Vaskrs. Predstavnici vlasti u BiH i visoki predstavnik uputili su čestitke građanima BiH koji obilježavaju ovaj praznik sa željama da ga dočekaju u miru, zdravlju i sreći u sigurnosti svojih domova, te savladaju iskušenja koja ovo vrijeme pandemije donosi.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija čestitao je Vaskrs patrijarhu srpskom Irineju, sveštenstvu Srpske pravoslavne crkve i svim pravoslavcima.

“Neka nam radost Hristovog vaskrsenja pruži vjeru da savladamo sva iskušenja, podari mir i podstakne poštovanje među svima nama da zajedno izgradimo bolje i prosperitenije društvo”, navodi Tegeltija.

N1

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić je poželio vjernicima da Vasrks provedu u zdravlju, miru i dobrom raspoloženju u krugu svojih najbližih i radosti Vaskrsa podijele s prijateljima i komšijama, pripadnicima drugih vjera i nacija.

“Okolnosti u kojima ga dočekujete nisu uobičajene, pa ga, nažalost nećete moći obilježiti na tradicionalni način, kako se to na ovim prostorima čini vjekovima, ali neka vam to ne umanji radost koju donosi i ojača vjeru da se i nedaće koju su zadesile kako nas, tako i cijeli svijet, mogu nadvladati”, naveo je Novalić.

Visoki predstavnik Valentin Incko danas je u vaskršnjoj čestitki ohrabrio vjernike pravoslavne vjeroispovijesti u BiH da prebrode iskušenja koja donosi epidemija virusa korona. On je naglasio da univerzalna poruka Hristovog vaskrsenja, poruka ljubavi, pobjede života i nove nade, ima posebniji smisao u vremenima teškog iskušenja, kao što je i ovo u kojem se cijelo čovječanstvo bori protiv pandemije.

“Potrebno je da za bolje sutra i pobjedu života, što i jeste simbol Vaskrsa, nastojimo da svako na svoj način učini maksimalan napor, bilo da ostane kući ili pak savjesno izvršava radne obaveze”, poručio je Incko.

N1

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović poželila da ovaj, praznik nad praznicima, provedu u duhovnom miru, praštanju i slozi, okruženi i posvećeni svojim bližnjima.

“Neka nas praznik Hristovog vaskrsnuća, koji simbolizuje ponovo rođenje i novu nadu, podsjeti i podstakne na univerzalne i neprolazne hrišćanske vrijednosti”, navela je Cvijanović.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Nebojša Radmanović zaželio je vjernicima da Vaskrs dočekaju u miru, zdravlju i porodičnoj sreći. 

Zamjenica predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Borjana Krišto kazala je kako je ovaj veliki kršćanski blagdan simbol je života, svjetla i obnove, što nam je u ovim izazovnim vremenima snažan izvor nade i optimizma.

Zamjenik ministra za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Dževad Mahmutović poželio je vjernicima da im radost Vaskrsa ulije snagu i strpljenje da zajedno prebrodimo iskušenje pred kojim se našla Bosna i Hercegovina i cijeli svijet. Izrazio je nadu da će ta borba probuditi iskonske vrijednosti i tako svjedočiti dobru, solidarnosti i istinskoj brizi jednih za druge u BiH, ali i regionu.

“To je odgovor ne samo na izazov pandemije nego i preduvjet napretka i svjetlije budućnosti nas i budućih generacija”, istakao je Mahmutović.

N1

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Fahrudin Radončić poželio je vjernicima da ovaj najveći hrišćanski praznik provedu u zdravlju, dijeleći radosti Vaskrsa sa svojim ukućanima u sigurnosti svoga doma.

“Vaskrs je simbol novog života i nade, koji su nam više nego ikada potrebni da zajedno prebrodimo izazove koji su danas prisutni u cijelom svijetu”, naveo je Radončić.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) Nedeljko Čubrilović poželio je mirne i radosne predstojeće vaskršnje dane. Podsjetio je da taj praznik nosi poruku pobjede života nad smrću, istine nad laži i pravde nad nepravdom.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad