Jusko: Pripadnici MUP-a imali dvije akcije hapšenja oboljelih od korona virusa

Vijesti 17. apr 202013:22 > 13:40
N1

Službenici MUP KS jučer su imali dvije akcije koje su uključivale privođenje osoba zaraženih korona virusom. Jednu osobu su privodili zbog krivičnog djela iznuda, a drugu jer je pobjegla iz izolatorija na Podhrastovima.

Kako je rekao ministar unutrašnjih poslova KS, pripadnici MUP-a su imali akciju zbog krivičnog djela Iznuda i u momentu kada su hapsili tu osobu ona im je rekla da je pozitivna na korona virus.

“Istragom je utvrđeno da je on prekršio mjeru kućne izolacije u koju je smješten zbog korona virusa. Ovo je prvi put da imamo kriminalnu situaciju u kojoj je osoba istovremeno pozitivna na korona virus i morat ćemo s nadležnim institucijama razgovarati kako da postupamo s ovim osobama ubuduće”, rekao je Jusko.

Druga situacija odnosila se na uposlenika Delegacije EU koji je pobjegao iz izolatorija u Podhrastovima o čemu smo pisali. Jusko je rekao kako su ga policijski službenici locirali za manje od sat vremena i držali su ga pod kontrolom do dolaska Hitne pomoći koja ga je preuzela.

“Tokom transporta, osoba je iskoristila jedan momenat zaustavljanja i istrčala je iz vozila. Kolege koje su bile u pratnji imale su tzv. skafandere u kojima je otežano kretanje, ali smo imali plan B. U pratnji su bile i kolege koje su imale samo zaštitnu opremu koje su ga savladale. Čestitam kolegama koji su učestvovali u ovoj akciji znajući da je osoba oboljela od korone. Cilj je bio da ne ode u grad i ne ostvari kontakt s građanima KS”, rekao je Jusko.

Dodao je kako su svoj doprinos dali i uposlenici Delegacije EU. Poručio je da bez obzirta o kome se radilo i gdje je osoba zaposlena, ukoliko predstavlja prijetnju za život i zdravlje građana KS i BiH, bit će tretirana isto kao i svaka druga osoba.

Jusko je naveo i to kako je uhapšena osoba koja je iznijela prijetnje upućene policijskim službenicima na jednom od portala.

“Ni u najgrubljoj šali nećemo dozvoliti da se bilo ko ni na portalu, ni verbalno ili pismeno igra sa životima policajaca”, rekao je Jusko.

Kada je riječ o migrantima, kazao je kako policijski službenici rade sve što je u njihovoj moći da ih uklone su ulice, ali da su kapaciteti u Blažuju limitirani, što nije u njihovoj nadležnosti.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad