Vaskršnja poruka Amfilohija: Pandemija pokazala koliko je čovjek slabašno biće

Vijesti 17. apr 202015:10 > 15:14
Arhiv

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije čestitao je pravoslavnim vjernicima nastupajući Vaskrs, koji se obilježava u nedjelju, i pozvao da budu strpljivi u vrijeme pandemije korona virusa.

On je u vaskršnjoj poslanici istakao da je vjera, kako je kazao, osnova svega čemu se nadamo i provjera nevidljivih stvari.

“Sva istorija čovječanstva i svo ljudsko iskustvo i nauka potvrđuju da su postojale i postoje samo dvije vrste ljudi: oni koji vjeruju u Boga i time u vječni život i vječni smisao čovjeka i svijeta i oni koji vjeruju u smrt i time u ništavilo svijeta i čovjeka, konačni besmisao svega postojećeg”, kazao je Amfilohije.

On je istakao da je pandemija koronavirusa, kako je kazao, pokazala koliko je čovjek slabašno biće. Amfilohije je upozorio da je pandemija izazvala paniku koja je zahvatila ljude i narode.

“Međutim, sve što se događa, događa se po Božijoj volji i po Božijem dopuštenju. Sve ima smisao, samo treba taj smisao naći i otkriti. Tako, po riječima jednog mudrog hindusa, ova pandemija može biti shvaćena i kao osveta prirode zbog nasilja koje čovjek vrši nad njom, zloupotrebljavajući je svojom samoživošću”, kazao je Amfilohije.

On je poručio i da će Srpska pravoslavna crkva nastaviti da insistira na ukidanju Zakona o slobodi vjeroispovjesti kojim se, kako tvrdi, nastavlja nasilje nad Crkvom. Prema njegovim riječima, upravo to je ono što je probudilo narod kroz litije u Crnoj Gori.

“Litije su bile i ostale poziv na bogoljublje i bratoljublje, poziv na pomirenje braće, iskupljenje od bogoubistvenih i bratoubistvenih dioba”, kazao je Amfilohije.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad