Vodimo vas iza zatvorenih kapija Pionirske doline u Sarajevu (VIDEO)

Vijesti 17. apr 202018:33 > 18:55
N1

Ko su novi stanovnici, kako provode dane i priprema li se Pionirska dolina, za nadamo se skori dolazak posjetitelja, dječiji smijeh i graju - provjerila je naša Selma Zahirović.

Uprkos tome što je pandemija korona virusa poprilično utihnula proljetnu radost i usporila životni tok, iza zatvorene kapije Pionirske doline odigrava se nešto drugačija priča.

Stanovnici ovih dana neobično tihe zelene oaze, ne mijenjaju svoju rutinu. Spavanje, hranjenje, igra, slika je njihovog dana.

“Tu je iza nas mladunče mrkog medvjeda, Aida, koje smo mi bukalno othranili na flašicu, hranioci ja i moje kolege. Ona je kao što već vidite porasla već dovoljno, igra se tu, sama je, puštena je u vanjski prostor gdje skače. Ima tu svoje dvije također medvjedice koje su starije od nje, međutim ne smijemo još da ih spojimo iz sigurnosnih razloga ne znamo kakva će biti reakcija na njih”, priča nam Semir Handžić, uposlenik zološkog vrta.

No, ono što im ovih dana nedostaje jeste dječija graja i smijeh. U nadi da će se sve uskoro vratiti u normalu, uposlenici pripremaju prostor Pionirske doline.

“Naši radnici svakodnevno u dvije smjene, odnosno u dvije ekipe dolaze na svoja radna mjesta kako bi nahranili sve životinje koje imamo. Od prvog aprila na snazi je i ljetni režim rada, odnosno zimski je prestao sa koncem marta, a već sa početkom aprila uveli smo taj ljetni režim. On podrazumijeva da češće hranimo životinje, manjim obrocima, da imaju dovoljno tečnosti. Vodimo računa svakako i o veterinarskom nadzoru jer nam je osnovni cilj zaštititi zdravlje životinja, posebno evo u vrijeme pandemije”, kazala je Aldijana Hamza, glasnogovornica KJKP Park. 

A posebno je važno zaštiti najmlađe stanovnike Pionirske doline, Osim beba lama, tu su jarići i mladunčad antilopa, a očekuju i druge…

“Pravimo nastambu jednu za novu vrstu majmuna, za gibone. Međutim zbog sve ove situacje trenutno kod nas i u svijetu, mi nismo u mogućnosti da izvršimo transport tih životinja”, kazao je Handžić.

Životinje borave u otvorenim dijelovima svojih nastambi, uživaju u suncu, dok bogato zelenilo dodatno krasi ovu idiličnu atmosferu Zološkog vrta. Sve spremno čeka dječiju graju i ponovno otvaranje. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad