Kako je uposlenik EU delegacije pobjegao sa Klinike Podhrastovi

Vijesti 17. apr 202019:06 > 21:11
N1

Osoba koja je jučer pobjegla iz klinike Podhrastovi uposlenik je delegacije EU i strani državljanin.

Nakon što su ga uhapsili policajci KS premješten je u bazu Butmir.

“Sinoć je medicinsko osoblje Kliničkog centra u Sarajevu prevezlo našeg uposlenika u bazu EUFOR-a u Butmiru. On se sada nalazi pod medicinskim nadzorom EUFOR-a i u izolaciji je do povratka u njegovu zemlju koji je organizovan za danas poslijepodne”, saopćeno je iz Delegacije EU u BiH. 

“Matični cilj je bilo da to lice ne pobjegne i da ne ostvari kontakt sa našim građanima i da ne proširi zarazu i dalje, maltene tokom jedne noći”, izjavio je Ismir Jusko, ministar unutrašnjih poslova KS. 

“Što se tiče jučerašnjeg pacijenta koji je napustio bolnicu on nije bio u karantenu, on je bio na liječenju. Radi se o pacijentu koji je pobjegao sa bolničkog liječenja i na taj način ugrozio zdravlje građana grada Sarajeva u ovom slučaju”, kazao je Goran Čerkez, član Federalnog štaba civilne zaštite. 

Uhapšeni je psihološki stabilna osoba, naglašava šef delegacije EU u BiH.

“Duboko sam uznemiren današnjim događanjima u vezi sa zaraženim članom našeg tima. U pitanju je vrijedna i odgovorna osoba koje nije imala psihičke probleme i kojoj želim što brže ozdravljenje. Sarađujemo sa vlastima u preduzimanju svih potrebnih koraka”, kazao je Johann Sattler, šef misije EU u BiH. 

Policajci koji su bili u kontaktu sa odjeglom osobom bili su adekvatno zaštićeni i nema potrebe za izolacijom, kažu iz MUP-a.

“Pripadnici ministarstva unutrašnjih poslova su jučer imali akciju zbog lica koje je imalo krivično djelo iznude u momentu dok su ga lišavali slobode lice je reklo da je pozitivno na koronu. Detaljnom provjerom utvrđeno je da lice krši odredbe samoizolacije ali i da jeste pozitivno na koronu”, kazao je Jusko. 

I pored svih mjera opreza ipak se bilježe i slučajevi zaraze policijskih službenika. U Državnoj agenciji za istrage i zaštitu troje je oboljelih

“Ono što je sigurno da epidemiolozi su u stalnom kontaktu i da rade već testiranja i da već znam da je urađeno 12 testiranja”, kazao je Čerkez. 

“Po preporuci epidemiologa, svi uposleni koji su bili u kontaktu s oboljelima su testirani, na način kako se to radi u RS, a osiguranicima u FBiH urađeni su brzi testovi. Veoma sam zahvalan direktoru Opće bolnice Prim. dr. Abdulah Nakaš dr. Zlatku Kraviću što je već od sinoć omogućio da 35 uposlenika SIPA-e uradi tzv. brze testove”, izjavio je Fahrudin Radončić, ministar sigurnosti BiH. 

Maske, rukavice, zaštitini viziri i odijela dio su dodatne opreme koju policajci ovih dana imaju ali nadležni naglašavaju da zbog svih dešavanja u protekla 24 sata će pristupiti i razmatranju uvođenja dodatnih zaštitnih mjera. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad