U Foči nema zaraženih korona virusom, ali su spremni ako se pojavi

Vijesti 17. apr 202019:30 > 18. apr 2020 07:38
N1

Foča je jedna od opština u BiH koja nema zabilježene slučajeve korona virusa. Nadležni kažu da su preduzeli još sredinom marta sve neophodne mjere da se stanovništvo zaštiti, ali i da brzo odgovore u slučaju pojave virusa. Mjere se poštuju u ovoj opštini. Nadolazeći Vaskrs će se ovdje obilježiti drugačije u odnosu na prethodne. Stanovnici kažu, teško je, ali se nadaju da će sve brzo proći.

U Foči ništa ne prepuštaju slučaju. Iako je neradni dan u RS zbog Velikog petka, nadležni kažu da predstojeći praznik neće uticati da građani ostanu u svojim kućama. Ulice su uglavnom puste, građani se pridržavaju propisanih mjera. Načelnik ove opštine kaže da je bilo dolazaka iz inostranstva, ali su svi stanovnici poštovali mjere izolacije

“Mislim da je ovo situacija u kojoj svi moramo ponašati se ozbiljno i ovo je situacija u kojoj moramo svi preuzeti i dio lične odgovornosti, prije svega za ukupno zdravlje svih nas”, kazao je Radisav Masić, načelnik Opštine Foča.

U slučaju pojave virusa, spremni su kapaciteti u samoj Foči, ali i Univerzitetska bolnica je spremila svoje kapacitete.

U univerzitetskoj bolnici Foča, nema zaraženih korona virusom, a nema ni onih na koje se sumnja prisustvo COVID-19, ali su spremni kažu da se uhvate u koštac sa eventualnom pojavom virusa u ovoj opštini. S toga su napravili COVID bolnicu sa 60 mjesta, a imaju i 6 respiratora.

Ulazak u samu bolnicu praćen je novim mjerama. Pacijent ulazi u trijažni dio i nakon pregleda može dalje do odjeljenja koje mu je potrebno. Direktor ove bolnice kaže da se sve prati. Stalni su sastanci sa nadležnim kriznim štabom i nema problema u funkcionisanju same bolnice

“Univerzitetska bolnica je uradila sve ono što su uradile ostale zdravstvene ustanove. Uradila je jednu detaljnu pripremu koja podrazumjeva prijem u trijažni punkt na ulazu u bolnicu, zatim taj zdravi dio bolnice, tzv. zeleni dio bolnice. Zatim smo napravili jedan dio koji se zove izolacija, zatim smo napravili COVID bolnicu koja se nalazi u jednom izolovanom paviljonu, čime smo u potpunosti ispunili stadarde kada je u pitanju liječenje ove bolesti”, kazao je Radmil Marić, direktor Univerzitetske bolnice Foča

U Foči se stanovništvo priprema za predstojeći Vaskrs. U porodici Krunić,kao i kod drugih stanovnika koji dočekuju ovaj veliki praznik, ništa neće biti isto. Jaja jesu ofarbana, ali će zbog policijskog časa u RS, posjeta rodbini i prijateljima izostati

“Moramo se prilagoditi tome, slušati uputstva. Važno je da ovo prođe, mnogo će nam nedostajati to. Imam kćerku, zeta i unuka u Beogradu. Mnogo će nam desostajati, ali bitno je da ovo prođe, nedostajaće nam. Šta ćemo”, kazala je Mirjana Krunić. 

Ova porodica dugi niz godina bavi se uzgojem povrća i voća. Bilo je nedaća i ranije, naročito tokom poplava 2010. godine, ali su uspjeli da se izdignu iz vodene stihije koja je tada poharala Gornje Podrinje. Kažu, tako će biti i sada, u doba corone.

“Ne krećem se u gradu gdje se skupljaju velike količine ljudi.Sa svojom porodicom tu na imanju radimo bez problema. Da se narod potrudi da više zasije i radi, trebala bi da bude rodna godina. Ako se budemo svi potrudili, biće svega”, dodao je Radisav Krunić. 

I za ugrožene kategorije u ovom gradu Centar za socijalni rad pritekao je u pomoć. Pored redovnih obavaveza, djeluju i humanu. I ranije, a i sada uoči Vaksrsa, pomogli su starim licima i onim socijalno ugroženim

“Počeli smo sa podjelom paketa najugroženijim porodicama. Tako da smo za Vaskrs podjelili 130 paketa jaja,to su uglavnom porodice, novčane pomoći, višečlane porodice, kao i stala i iznemogla lica”, kazala je Snježana Golijanin, direktorica Centra za socijalni rad Foča.

I oni najmlađi žive sada jedan drugačiji život. Često ne shvataju zašto su onemogućeni da se uobičajeno mogu igrati napolju na proljećnom vremenu. U vrtiću “Čika Jova Zmaj” priredili su im zabavu, izradili vaskršnja jaja, a i organizovali predstavu, šta je korona virus i kako ga pobjediti?

“Mi smo Vaskrs htjeli da obilježimo bez obzira na trenutnu situaciju. Djece ima jako malo, ali smo se mi odrasli u vrtiću potrudili da i njima i našim sugrađanima i svoj djeci, uljepšamo taj praznik, bez obzira na situaciju”, kazala je Sanja Prodanović, vaspitačica u vrtiću.

“To je predstava kojom smo mališanimana jedan njihov način, pristupačan njima, objasnili Šta je corona, kako se liječi corona i naravno na kraju da ćemo opet ako Bog da svi zajedno biti u našem vrtiću i zajedno ići u nove radne pobjede”, izjavila je Slađana Vladičić, direktorica vrtića.

Iako ništa u ovim teškim vremenima nije isto i iako ni predstojeći praznik i naredne sedmice neće biti uobičajene i za ovaj kraj, vjeruju građani Foče da će se sve brzo vratiti u normalne tokove živote i ponovo i praznike, a i život dočekivati sa osmjehom. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad