Marjanović i Konjhodžić: Vladi upućen dokument sa mjerama protiv korona virusa

Vijesti 18. apr 202009:43 > 11:48
N1

Prof. dr. Mirsada Hukić, prof. dr. Nihad Fejzić, prof. dr. Damir Marjanović, prof. dr. Fadila Serdarević, prof. dr. Sajma Dautović i dr. sci. Rijad Konjhodžić, uputili su Vladi KS-a dokument sa mjerama borbe protiv virusa korona.

Damir Marjanović za Novi dan je kazao da su se nakon diskusije, samoinicijativno odlučili i uputili 10 tačaka, gdje su primarno bili fokusirani na testiranje, odnosno za strategiju testiranja u Kantonu Sarajevu.

“Odgovor Ministarstva nismo dobili konkretan, ali par dana poslije Ministarstvo je odlučilo da formira ovo tijelo. Pored testiranja u tih 10 tačaka fokusirali smo se na i prikupljanje epidemioloških podataka na određene kliničke stvari. Svako iz svoje struke je dao osnovne sugestije. Otprilke smo dali Ministarstvu 10 stvari o kojima treba razmišljati i sada očekujemo da nam postave konkretno pitanje da razradimo jednu od tih 10 tačaka ili neku 11 tačku”, naveo je Marjanović. 

Izdvojio je i da su sinoć razgovarali sa dr. Azrom Pilav koja ih je zamolila da naprave analizu u kojoj fazi se nalazi ovo oboljenje trenutno u Kantonu Sarajevu, te se na tome ovaj vikend i radi.  

Rijad Konjhodžić, istaknuo je da su mnoge mjere koje je BiH napravila bile prepisane iz drugih evropskih ili zemalja u regionu.

“Nije to strašno, ali moramo imati svoje vlastite prijedoge za riješenje ove krize. Koliko god ne vrijedila ona ‘ne treba izmišljati toplu vodu’, ovdje tople vode ni nema, jer je situacija svima nova i orginalna rješenja moraju biti tu prisutna”, rekao je Konjhodžić.  

Naglasio je i da BiH nije mobilizirala sve svoje kapacitete, pogotovo u smislu dijagnostike i u smislu testiranja, bilo ono epidemiloško ili urgentno ili naučno-istraživačko što je izuzetno važno.

“Sinoć smo imali malo duži sastanak u kojem smo govorili na koje sve strane treba širiti naučno-istraživačka testiranja u ovom trenutku. I to zahtjeva određena sredstva, što znači da bi se morali uspostaviti neki fondovi, pa ćemo vidjeti u kojem će to pravcu ići u narednom vremenu”, naveo je Konjhodžić. 

Kako je od ranije poznato, resorni ministar KS-a je izjavio da razmatra formiranje Covid ambulanti. Pitali smo Marjanovića – je li to jedan dio mjere koje su i oni predložili i kako bi one funkiocisale.

“Mali broj testova se radi u KS-u. Jedan od problema koji se nametao je bio kompliciran put prikupljanja uzoraka. Onda smo mi u tom dokumentu sugerirali da se primjeni dobra praksa iz ostalih zemalja, posebno zemalja regiona gdje ne idete samo i isključivo u prikupljanje po stanovima i kućama ovih pacijenata, nego dajete mogućnost da određene ambulante usmjerite u tom pravcu i to ne samo u tom pravcu za prikupljanje nego i za treriranje i svih ostalih stvari”, kazao je Marjanović i dodao: 

“Spomenuli smo i ono klasično ‘drive in’ testiranje i mislim da je ministar to najavio s tim da to nije to tako lako uraditi. To treba jako mudro napraviti. Upravo što u ovom momentu primarno sugeriramo je – ovo tijelo treba što veći broj podataka koje su do sada prikupljeni vezano za borbu, za mjere, za broj zaraženih i vezano za regionalnu zastupljenost”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad