Kolone vozila na putu od Bjelašince prema Sarajevu (VIDEO)

Vijesti 18. apr 202017:47 > 17:51
N1

Uprkos apelima i preporukama nadležnih institucija - veliki broj građana iskoristio je vikend i lijepo vrijeme za izlete na obližnja izletišta i planine.

Velike gužve zabilježene su na cesti koja vodi od Bjelašnice prema Sarajevu. Skoro identična slika bilježi se svakog vikenda u FBiH.

Ismir Jusko, ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, je ranije rekao da je MUP dobijao veliki broj poziva građana koji su se žalili da se Sarajlije ne pridržavaju mjera korištenja zaštitne opreme na određnim izletištima.

Ovo su iz Federalnog štaba Civilne zaštite ranije ocijenili kao oblik nepoštivanja mjera i ponašanje koje nije dobro u vremenu borbe protiv pandemije korona virusa.

Podsjećamo, načelnik FŠCZ, Fahrudin Solak je apelovao na građane da sjedenja po grupama na izletištima, šetnjama nije dobar – te da takvo ponašanje može dovesti do uvođenja još restriktivnijih mjera.

“Upozoravam da će sljedeće mjere biti restiktivnije. Ovakvo ponašanja više da ne praktikuju”, upozorio je načelnik Federalnog štaba civilne zaštite prije manje od sedam dana. Solak je poručio kako građani trebaju poštivati mjere koje su na snazi – i one će biti dovoljne u borbi protiv pandemije COVID-19 ako se budu poštivale.

U FBiH na snazi je policijski sat od 20:00 do 05:00 ujutro, dok je u HNK uvedena zabrana kretanja van mjesta prebivališta. Te mjere na snazi su do 30. aprila, nakon čega će nadležni odlučivati o njihovom ublažavanju, ukidanju, ali i pooštravanju ukoliko se epidemiološka slika pogorša.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad