Radojičić: Optimističan podatak o približavanju broja oboljelih i oporavljenih

Vijesti 18. apr 202021:45 > 21:48
N1

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić istakao je da su optimistični podaci da se u Banjaluci približio broj oboljelih i lica koji se oporavljaju od korona virusa.

“Jedan od pokazatelja koji može da znači blago smirivanje epidemije jeste kada se broj oporavljenih, odnosno izliječenih susretne sa brojem trenutno oboljelih, odnosno aktivnih”, pojasnio je Radojičić.

On je rekao da su se ovih dana u Banjaluci ukrstile te dvije krivulje, napominjući da je riječ o trenutnom dnevnom podatku i da se svaki dan mora pratiti broj testiranih i broj novooboljelih.

Radojičić je naglasio da će se situacija pažljivo posmatrati do 27. aprila, do kada traju mjere Gradskog i Republičkog štaba za vanredne situacije, kako bi se vidjelo da li će tada biti prostora za mjere relaksacije da bi se polako sedmicu po sedmicu uvodili u normalniji život.

“Dani i sedmice pred nama ne daju razlog da se potpuno opustimo. Virus je i dalje prisutan među našim sugrađanima tako da će i dalje biti novooboljelih. S toga i dalje treba onemogućiti kretanje u većim grupama, kao i velika okupljanja i skupove. To je jedina mjera koju imamo”, istakao je Radojičić.

Gradonačelnik Banjaluke je upozorio da svako narušavanje situacije i prenošenje virusa sa jednog na drugog čovijeka može da vrati situaciju na početak i da bude daleko veći broj oboljelih.

On je naglasio da je u Banjaluci u proteklih sedam sedmica došlo do vrlo kontrolisanog širenja virusa, ali nije bilo eksplozije oboljelih, niti preopterećenog zdravstvenog sistema.

Gradonačelnik Banjaluke je naveo i da se smanjuje broj ljudi u kućnoj izolaciji. Prema njegovim riječima, prije sedam dana bilo ih je više od 2.200, a sada je 1.600, što je jedan od razloga za blagi optimizam.

Govoreći o posljedicama epidemije virusa korona na ekonomiju, Radojičić je za ATV rekao da će štete biti ogromne, te da je gradska vlast već preduzela mjere iz svoje nadležnosti.

“Objavili smo javni poziv i već od utorka, prvog radnog dana nakon Vaskršnjih praznika, poslovni subjeti mogu da se prijavlju za set mjera koje smo preduzeli kako bismo im pomogli. Takođe, predvidjeli smo i subvencije za poljoprivredu”, rekao je Radojičić.

On je rekao da se procjenjuje da će do kraja maja u gradskoj kasi biti manjak od 15 miliona KM, zbog čega Grad mora razmišljati kako da restrukturiše i sopstvene finansije.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad