Pojedini građani smješteni u karantin na Bjelavama najavljuju štrajk glađu

Vijesti 19. apr 202015:26 > 16:45
Ilustracija

Zerin Nurkanović, jedan od građana BiH, koji je nakon dolaska iz Švedske smješten u izolatorij u Studentskom domu Bjelave, obratio se redakciji N1, kazavši da mu je isteklo 14 dana izolacije, te da on i još nekoliko osoba nisu pušteni zbog čega će sutra započeti štrajk glađu.

“Čuli smo da je jučer dvoje iz Brčkog pušteno kući. Oni su mogli biti pušteni, a mi nismo. Zašto – ne znam. Vjerujte, ovdje smo ko u zatvoru. Ovo nema ni u zatvoru. Niko nas ne obilazi, niti nam govore kad ćemo izaći”, rekao je Nurkanović i dodao da je u studentski dom sa trojicom braće i sinom smješten 5. aprila. 

Tvrdi da je 6. aprila zvao recepciju i dobio broj od upravnice, koju je kontaktirao da mu dostavi terapiju koju odranije pije. 

“Rekla je da će mi donijeti i niko mi nikad nije došao. Četvrti ili peti dan mi je žena iz Doboja došla i donijela. Dvanaesti dan smo ovdje testirani svi i nikakve rezultate još nismo dobili. Preko medija smo čuli da ima troje oboljelih. Danas je 15 dana kako smo mi ovdje”, priča Nurkanović. 

Ističe da je nekoliko ljudi već odbilo hranu i da će od sutra u štrajk glađu.

“Sa ostalim građanima koji su ovdje smješteni čujem se preko telefona i dobio sam obavijest da su već neki odbili hranu i sutra ujutro niko neće uzeti hranu. Nas je četvero u sobi – tri brata i moj sin. Ni mi nećemo uzeti hranu. Nek bude šta će biti”, govori Nurkanović. 

Kontaktirali smo Anisa Ajdinović, direktora Federalne uprave za inspekcijske poslove. 

“Procedura je ovakva. Inspekcija ne daje rješenje. Rješenje o karantenu donosi federalni ministar zdravstva – na 28 dana. Do epidemiologa je da eventualno daju preporuku za testiranje. I nakon testiranja ukoliko testovi budu negativni, onda epidemilog ponovo daje svoj izvještaj federalnom ministru zdravstva sa prijedlogom da se taj period od 28 dana skrati na 14, koliko je  inkubacioni period po preporukama Svjetske zdravstvene organizacije”, naveo je Ajdinović za N1 i dodao da je ovo je pitanje za epidemiologe u Kantonu Sarajevu. 

Kontaktirali smo i Aidu Pilav, epidemiologinju i predsjednica Kriznog štaba Kantona Sarajevo, ali do pisanja ovog teksta nismo dobili odgovor. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad