Kako spriječiti širenje COVID-19 u zdravstvenim insitucijama – primjer iz Bihaća

Vijesti 19. apr 202017:14 > 17:27
N1 / Arhiv

Ključ borbe protiv pandemije korona virusa je sprječavanje njegovog širenja unutar zdravstvenih ustanova i među medicinskim osobljem. U suprotnom, ne samo da ljekari ne bi mogli biti na usluzi pacijentima, nego bi do pojave prvih simptoma, mogli zaraziti i niz onih koje liječe. Posjetili smo jednu kantonalnu bolnicu koja još uvijek nema niti jednog zaraženog zdravstvenog radnika.

Kako spriječiti širenje korona virusa unutar zdravstvenih institucija? Ljekari kažu – dobra organizacija je ključna. Kako biste ušli u bolnice, neophodno je proći nekoliko prepreka.

Idemo proći kroz trijažni šator Kantonalne bolnice Dr. Irfan Ljubijankić u Bihaću.

Naredna stepenica je tunel za dezinfekciju.

U trijažni šator ulazi isključivo jedna osoba. Nakon odgovaranja na pitanja iz upitnika – nema bespotrebnog zadržavanja.

Radnim danima kroz šator prođe i do 150 pacijenata. Unutar bolničkog kompleksa, uz Infektivni odjel, je i Odjel tzv. Žuta zona, gdje privremeno borave pacijenti koji imaju određene simptome Covida. No, ljekarima u trijažnom šatoru, problematično je što pacijenti nerijetko – nisu iskreni.

“Bude naravno tih situacija, mi smo ih prijavili nadležnim, policiji, pacijeti su znali ovdje u trijažnom šatoru dati lažne informacije, kasnije utvrdimo da su lagali”, kazao nam je doktor Emir Džaferagić. 

No većih incidenata koji bi narušili i zdravlja medicinskog osoblja, do sada nije bilo. Ljekari u nekoliko bolničkih odjela podijeljeni su u timove, koji rade smjene i po 15 dana. Oni na prvoj liniji nose punu zaštitnu opremu.

N1: Je li vam vruće ispod te opreme.

“Jeste, mnogo, ali da se izdržati. Ni u jednom trenutku nema skidanja? Nema naravno”, rekao je Behrudin Behrem, medicinski tehničar.

Načelnica Klinike urgentne medicine Irma Arifović kaže – gužve ispred ulaza u bolnicu ne može biti. Članovi porodica koji dolaze s pacijentima ostaju ispred. Pacijenti prvo prolaze dezinfekcijski tunel, a potom jedan po jedan, trijažu. Onkološki pacijenti, za svaki slučaj, prilikom ispunjavanja upitnika – ne ulaze u šator uopšte. Šta se dešava u slučaju da neko ima simptome koronavirusa? Pogotovo ako pacijenti skrivaju zdravstvene podatke.

“Tako da smo se mi u principu fokusirali na parametre tipa povišene temperature, kašlja i nalaza na plućima, tako da ukoliko je bilo koji od parametara pozitivan dalje imamo protokol za takve pacijente. Oni bivaju upućeni automatski na slikanje pluća pri čemu se motorolom javlja iz šatora da dolazi sumnjiv pacijent da bi se kolege na Radiologiji mogli propisno obući. Oni tamo bivaju uslikani i automatski ljekar na CUM-u dobija taj snimak pluća, pregleda ga i ukoliko ima i najmanju sumnju da se radi o COVID pacijentu taj pacijent odmah u pratnji medicinskog tehničara, ili ako je teži slučaj, osoblja Bolnice ide na Zarazni odjel”, pojasnila je Irma Arifović, načelnica CUM-a.

Umjesto do sada jednog, Infektivni odjel sada ima tri sprata bolesnika. Od toga su na jednom spratu pacijenti koji boluju od zaraznih bolesti, a koje nisu COVID. Preostala dva sprata su za one pozitivne na korona virus. U Kantonu je do sada zabilježeno nekoliko smrtnih slučajeva, no i izliječenje pacijentice koja ima 81 godinu.

“Još jedna osoba 58. godište koja je imala i pretilost i dijabetes i srčani je bolesnik ima i reumatoidni artritis, imao je obostranu pneumoniju ali nije imao tešku kliničku sliku i otpušten je kući kao negativan i oporavljen. Imali smo jednu našu prvu bolesnicu, prva pozitivna, nije liječena u bolnici imala je lakšu sliku i ona je ozdravila, negativna je i još naš prvi hospitalizirani bolesnik koji je imao tešku kliničku sliku, dugo je bio na intenzivnoj njezi sada je negativan”, kazala nam je Enisa Šabotić, načelnica Infektivne klinike ove bolnice.

A kako izgleda priprema za ulazak u najizloženiju, Infektivnu kliniku:

N1: Šta radite kada dođete kući, šta sa tom svom odjećom, kako izgleda uopšte proces pristupanja vašoj porodici nakon radnog dana?

“Naše porodice najčešće nisu više s nama, tako da se većina nas koji imamo malu djecu ili starije osobe u domaćinstvima smo ih izlolirali. Otprilike mi izgleda da se sada prvi put u životu ljudi presvlače ispred ulaznih vrata, lično ne ulazim u stan dok ne skinem prvi sloj garderobe onda poslije toga ide kupatilo i sve ostalo”, pojasnila je Irma Arifović, načelnica CUM-a.

Princip rada u Bolnici je – svako je pozitivan i prema svakome se tako treba odnositi. Jedini je način da se unutar ovog prostora spriječi širenje virusa.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad