Posjetili smo Kakanj, mjesto gdje se slavi pobjeda života nad smrću

Vijesti 19. apr 202017:55 > 20:05
N1

Uoči Vaskrsa posjetili smo Kakanj, jednu od mnogih zajednica u BiH u kojoj su se oduvijek blagdani zajednički proslavljali.

Od nekadašnjih 1.400 domova koliko je prije rata brojala kakanjska parohija danas je tek 70 pravoslavnih domova, u kojima žive stariji bračni parovi, bez djece i omladine. U tako malobrojnoj zajednici izuzetno je značajna podrška drugih vjera i naroda, koju u ovom mjestu imaju – priča nam kakanjski paroh Dragiša Cvjetković.

“Zaista imam podršku svih i svakoga. To je ono što imam ja ovdje i što bih poželio svima u bilo kojoj zajednici. Nemam nikakvih problema i živim život sasvim normalno ovdje u Kaknju”, poručio je.

Suživot i toleranciju potvrđuje i lokalno stanovništvo. Stoljećima važe za jedne od hrabrih, vrijednih ali i gostoprimljivih i tolerantnih ljudi – kažu nam Kakanjci.

“Dobro se živi, nije nikakav problem. Nikakav problem”;

“Nema onih nacionalnih ispada, i dobro se živi”;

“Baš onaj imam ja ovih svojih kolegica kojima nosim poštu i druge potreštine i baš se lijepo slažemo”, kazali su nam žitelji Kaknja.

U crkvi koja je sagrađena 1925. godine za Vaskrs se okupi oko 50-tak vjernika. Ovog Vaskrsa će zbog pandemije korona virusa to biti izuzetno manjih broj

“Mi sad u ovom periodu pandemije slavimo pobjedu života nad smrti. U Boga se uzdamo da nas je i on duhovno preporodio, da ćemo praznik Vaskrsa dočekati kako smo to vijekovima činili, u radosti. Sad hoće li to biti sa narodom ili ne to je drugo pitanje gdje se trebamo pridržavati savjeta stručnjaka”, rekao je Cvjetković.

Kao i svaki vjerski objekat tako i pravoslavna crkva u Kaknju ima svoju priču. Neki detalji se tek otkrivaju nakon pronalska bogate arhive prilikom prošlogodišnjeg renoviranja parohijskog doma.

“Tada smo pronašli arhivu, koja još nije dovoljno iščitana. Zaista je predivno kada naiđete na podatke kao naprimjer zvono koje je stiglo iz Ljubljane, da se moli od rudnika da da drvena kola da se prevuče to zvono, da se obezbijedi smještaj za velikodostojnike crvekene, pozivnice. Sve to je historija koju imamo u rukama”, ispričao je Cvjetković.

Historija koju kakanjski pravoslavci ljubomorno čuvaju, jer kako kaže paroh Cvjetković, to je dokaz njihovog dugogodišnjeg postojanja na ovom tlu kojem pripadaju i od kojeg su neodvojivi.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad