Vaskrs u BiH obilježen sa molitvom za sve one koji su bolesni i u bolnicama

Vijesti 19. apr 202018:04 > 18:09
N1

Porta Hrama Hrista Spasitelja neobično prazna. Slika Vaskrsa u doba policijskog časa i tek rijetki vjernici koji ne bi pred kamere. Na ulazu se dezinfikuje obuća, unutra i ikone. Tek desetak vjernika na jutrenju. Slična slika i u crkvi Svete trojice.

Na ponoćnoj liturgiji vladika Jefrem molio se za sve one koji su u bolnicama, te one koji zbog pandemije ne mogu u crkve.

Mnogi Vaskrs dočekuju u karantinima. Oboljeli od korone u studentskom domu Nikola Tesla, oni u izolaciji u Đačkom. Za Vaskrs su dobili prigodnu trpezu. Ali…

“Vidi se tuga u očima ljudima, jer ne proslavljaju zajedno sa svojim porodicama u kućnoj atmosferi. To je jedini nedostatak, jer su svih prethodnih godina na današnji praznik navikli da budu u krugu svoje porodice sa bližnjima”, kazao je Branislav Vidić, direktor Đačkog domau Banjaluci.

U Sarajevu je u Sabornoj crkvi liturgiju je služio mitropolit dabrobosanski Hrizostom. Vjernicima je poručio da ni nikada, pa ni u doba epidemije ne gube vjeru.

Bolest koja je snašla cijeli svijet posljedica je grijehova, kaže Hrizostom, pozvajući na pokajanje.

Tek nekolicina pravoslavaca na liturgiji.

“Divno mi je, osjećam se dobro, pošla sam u crkvu da prislužim svijeće, da obavimo Vaskrs kako treba”;

“Obilježavamo s puno ljubavi i želje, svima sve najbolje i da i dalje budemo na okupu, još većem”;

“Svim pravoslavcima želim mir u duši, ljubav sa članovima njihovih porodica, sa cijelim svijetom i da nam ova kriza prođe što prije”, poručili su građani.

Vaskrs je tradicionalnim tucanjem jaja, koja simbolizuju novo rađanje, obilježen i u drugim dijelovima BiH. Povratnička zajednica Srba u Mostaru obilježava najveći hrišćanski praznik u krugu porodice.

Mostarski osnovci pravoslavci su shodno nastavi u vremenu korone, a u saradnji sa Eparhijom zahumsko -hercegovačkom i primorskom napravili Vaskršnje video poruke.

“Vaskrs je najveći hrišćanski praznik”;

“Praznik kada je Isus vaskrsao. Tada bojimo jaja, sa mamom i bakom”;

“Šaramo jaja raznim bojama”;

“Volim da moje jaje pobijedi”;

“Život je jači od smrti”, kazali su.

Mostarska vjeroučiteljica Tijana krivac je za vaskršnje virtuelne zagrljaje, a otac Teofil Petrović iz manastira Tvrdoš ovaj put bio je montažer.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad