Dr. Ahmetagić: Čitavu sedmicu nismo imali niti jedan pozitivan slučaj u TK

Vijesti 20. apr 202009:25 > 09:47
Anadolija

Na području Tuzlanskog kantona tokom protekle sedmice nije zabilježen niti jedan pozitivan slučaj zaraze korona virusom. Kako je za N1 rekao prof. dr. Sead Ahmetagić, načelnik Klinike za zarazne bolesti UKC-a Tuzla, u bolnici se trenutno nalazi samo pet pacijenata koji su klinički stabilni i očekuje se njihovo otpuštanje.

“Čitavu sedmicu nemamo niti jedan pozitivan slučaj i niti jednog hospitaliziranog bolesnika u Covid bolnici, a od hospitaliziranih nijedan nije na respiratoru”, rekao je Ahmetagić.

Prisjetio se prvog sastanka kojeg su 30. januara organizovali Federalno ministarstvo zdravstva i Zavod za javno zdravstvo FBiH, a na kojem su prisustvovali stručnjaci za oblast prevencije i liječenja zaraznih bolesti. Kazao je da je tada bilo svega 132 umrlih i 6.049 zaraženih u svijetu, a da je virus bio nepoznanica.

“Jutros imamo više od dva miliona zaraženih i oko 165.000 umrlih. Taj dan sam shvatio da nemamo adekvatan krizni plan za ovo i to ćemo morati realizovati čim se ova situacija završi kako se ovakav scenario ne bi ponovio. U ovakvoj situaciji gdje smo imali nedostatak kriznog plana i zaštitne opreme, je nadoknađeno vremenom. BiH je imala zlatno vrijeme i dobar pristup jer se odmah krenulo u imenovanje kriznih štabova i pripremu zdravstvenog sistema. Izdate su naredbe o socijalnoj distanci, formiranju trijažnih punktova, organizaciji Covid bolnica itd.”, rekao je Ahmetagić.

Istakao je kako su od 18. marta do danas imali 25 pacijenata u Covid bolnici, a da ih se oporavilo i izašlo iz bolnice 20. Trenutno imaju pet pacijenata koji su klinički stabilni.

Na pitanje da li će toplije vrijeme utjecati na korona virus, Ahmetagić je rekao kako se saznanja o novom virusu mijenjaju iz dana u dan.

“Imamo izvještaje i pojedinačna istraživanja u svijetu da vrijeme može utjecati, ali imamo i obrnutih situacija gdje se u zemljama s visokim temperaturama poput Afrike korona virus širi”, rekao je Ahmetagić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad