Radončić predlaže moratorij na kredite od najmanje 6 mjeseci i kamatu od 1 posto

Vijesti 20. apr 202011:53 > 11:55
N1

Predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić razgovarao je danas sa direktorom Agencije za bankarstvo FBiH Jasminom Mahmuzićem. Ovom prilikom Radončić je upoznao Mahmuzića da mu se, kao predsjedniku stranke, obratio iznimno veliki broj privrednika i građana, koji nisu u stanju da, pod sadašnjim uslovima, izmiruju svoje kreditne obaveze.

Obzirom da su depoziti u komercijalnim bankama 19,4 milijarde KM, a da su više od 95 posto to depoziti građana, kompanija i institucija Bosne i Hercegovine, Radončić je istakao svoju molbu da Agencija za bankarstvo FBiH, zajedno sa komercijalnim bankama, iznađe koncept kako da se pomogne u ovoj situaciji.

Radončić je istakao da je profit 15 banaka u prošloj godini iznosio 273 miliona KM. Zahtjev za prolongiranje svojih obaveza prema bankama uputilo je oko 24.000 klijenata. U ogromnoj većini to su učinili građani, ali i 492 kompanije.

Radončić je istakao je važnost da bankarski sektor očuva svoju stabilnost, ali i da bude konstruktivan faktor pomoći u smanjivanju i raspodjeli ekonomskih šteta koje su već nastale zbog korona pandemije. Stoga je predsjednik SBB-a predložio da moratorij, za one koji ga budu tražili, bude minimalno šest mjeseci i da kamata iznosi jedan posto.

Naprosto, smatra Radončić, privredni subjekti i građani nisu u stanju da plaćaju postojeće znatno veće kamate i to bi dovelo do velikih socijalnih problema i tenzija. Na kraju sastanka je dogovoreno da će Agencija za bankarstvo FBiH, sukladno svojim zakonskim ovlastima i procedurama, razmotriti ovaj prijedlog, saopćeno je iz SBB-a.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad