Majka u izolatoriju na Bjelavama: Već 15 dana sam u karantinu, gubim snagu

Vijesti 20. apr 202013:49 > 14:04
N1

Grupa bh. građana koja se više od 14 dana nalazi u karantenu sarajevskog Doma Bjelave, od jutros je započela štrajk glađu. Među njima je i Jasminka, majka dvoje djece, od kojih je jedno petomjesečna beba.

U razgovoru za N1 rekla je da je u Domu Bjelave 15 dana. Doputovala je 15.4. iz Štokholma.

“Što se tiče uslova, prvi dan je bilo užasno. Toalet je bio prljav, međutim donijeli su mi sanitariju pa sam ja to očistila, a kao sve je već trebalo biti dezinficirano. Mogu se samo Moni zahvaliti koja je ovdje šef smještaja, koja se brinula za moju djecu, posebno kuhala hranu za jedno od njih jer je izbirljiv i neće svašta da jede. Bilo je mnogo donacija za bebu, što se tiče hrane nismo imali problem za djecu”, kazala je Jasminka.

Njen najveći problem bio je kako djetetu objasniti da ne može izaći vani jer su u jednoj sobi zaključani 24 sata, obuzdati dijete da ne ide na prozor, a imati bebu u naručju.

“Mi smo testirani 11. dan, i tek sutra nekad poslije podne u medijima smo saznali da imaju tri pozitivna slučaja i to su mi javili moja mati i muž. Mnogo smo se prepali jer nam se niko od nadležnih nije obratio da kaže ko su ti ljudi. Kasnije smo saznali da su ta tri lica izolovana i da se ne brinemo, da nismo mi. Ali to je jako ružno što iz medija moramo saznati, a niko nam se od nadležnih ne obrati, ipak je riječ o našim životima i o životima dvoje djece”, kazala je.

Kazala je da je zvala civilnu zaštitu i Krizni štabna brojeve koje su naveli na internetu, ali da joj se niko nikada nije javio.

“Još jedan problem ispao je na samom početku kada je gospodin Radončić izjavio da je iz Štokholma doputovala majka sa dvoje djece koji imaju temperaturu i da doktori ne žele da dođu i obiđu, međutim to nije bilo tačno. Mi smo bili apsolutno zdravi cijelo vrijeme, doktori su došli možda četrvti- peti dan pregledali djecu, djeca su dobro”, istakla je.

Navodi kako su morali da se odluče na štrajk glađu kako bi obratili pozornost na sebe i da im se bilo ko obrati.

“Ja sam pristala 14 dana, ali šta dalje? Evo danas je 15. dan nikakvog rješenja nema. Ja sam majka, ja mogu sve, ali djetetu se jednostavno ne može objasniti, dijete je aktivno, izmišljam stalno neke priče zašto ne može napolje i gubim snagu stvarno. I muž mi je u izolaciji, ali on je kući i njemu sutra ističe, a kada ću ja stvarno ne znam”, kazala je Jasminka.

Na današnjoj konferenciji za medije Kriznog štaba KS, Aida Pilav je pozvala građane na razumijevanje kazavši kako je mjeru karantena izdalo Federalno ministarstvo zdravstva i da o njoj ne treba diskutovati. Dodala je kako prema preporuci Svjetske zdravstvee organizacije ta mjera može biti skraćena na 14 dana te pozvala građane u Domu Bjelave na strpljenje.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad