Solak o ublažavanju mjera: Koje djelatnosti bi mogle prve početi raditi

Vijesti 20. apr 202017:52 > 17:54
N1

Fahrudin Solak, načelnik Federalnog štaba Civilne zaštite na pres-konferenciji govorio je o eventualnom ublažavanju mjera koje su uvedene kako bi se spriječilo širenje korona virusa. Podsjetio je da su aktuelne mjere na snazi do 30. aprila, ali da bi se sa postepenim ublažavanjem pojedinih moglo krenuti već naredne sedmice. Solak je govorio da će sve odluke biti donesene u koordinaciji i sa preporukama Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Federacije Bosne i Hercegovine.

“Ako situacija bude dobra, popustit ćemo mjere, pratit ćemo upute kolega iz Kriznog štaba Ministarstva zdravstva. Svaka mjera koja je uvedena bila je zdravstvena i donesena je na njihov prijedlog”, rekao je Solak, poručivši:

“Ima razloga za optimizam. Situacija je dobra. Imamo u padu postotak zaraženih osoba preko 65 godina, velika većina sugrađana se pridržava mjera. Pratit ćemo situaciju i preporuke Svjetske zdravstvene organizacije, ali i naših stručnjaka.”

Solak je iskoristio priliku da pohvali ponašanje penzionera, osoba starijih od 65 godina i mlađih od 18, rekavši da su poštovali mjere, te da postoji prostor za ublažavanje restrikcija prema njima.

“Ima prostora za ublažavanje mjera prema njima, kao i mjera za djecu. Kolege u Kriznom štabu prave protokole za tu mjeru. Za nadati se da će to biti od iduće sedmice. Imamo dobre rezultate, a mjere se poštuju”, izjavio je.

Solak je rekao da su sve mjere donesene u skladu sa važećim zakonima Federacije Bosne i Hercegovine, odnosno po Zakonu o sprečavanju širenja zaraznih bolesti i Zakona o zaštiti stanovništva.

“Mjere su zakonom utemeljene, jedino ako ti zakoni nisu ustavni”, poručio je.

Maske su i dalje obavezne, poručio je Solak, te je kazao da i u preporukama Svjetske zdravstvene organizacije stoji da nijedan test ne prepoznaje rane faze zaraze, kada ne postoje simptomi – niti se osoba može testirati.

“Mi maske nosimo da bismo zaštitili druge”, kazao je.

Što se tiče policijskog sata – razgovaralo se o njegovom smanjenju.

Neizvjesne mjere za 1. maj

“Štab će na osnovu preporuka donijeti odgovarajuće mjere. Ovu ćemo mjeru razmatrati, rano je za uvođenje promjena, ali o tome će se razgovarati”, kazao je.

Solak je odgovarajući na pitanja novinara rekao da se nije razgovaralo o uvođenju 24-satnog karantina za praznik 1. maj.

“Možda će, da li će se ograničiti kretanje za taj dan. Ako budemo sve radili, a imamo dobre mjere, vidjet ćemo. Razgovarat ćemo o tome, ali za sada nema nagovještaja”, poručio je načelnik Federalnog štaba Civilne zaštite.

“Sve mjere su na snazi do 30. aprila. Pratimo sve i primjenu mjera. Bitna je mjera koja je na snazi, ograničenje ulaska građana u prostor za karantin, i ona je dala dobre retzultate”, naveo je.

Na pitanje šta će prvo biti otvoreno od djelatnosti ako bude donesena odluka o ublažavanju mjera, Solak je poručio:

“Tamo gdje je izvjesno mali broj okupljanja ljudi, gdje se može kontrolirati distanca. Frizerski, kozmetički saloni. Vidjet ćemo kako će se tu poštovati distanca, da budu pregrade između stolica. Da imaju zaštitu, da mušterija bude sigurna da ne dođe do bilo kakvog problema. Frizer se recimo može zaraziti, a da nije ni svjestan”, kazao je.

Solak je zaključio da će kolege iz štaba – epidemiolozi dati mišljenje koje će grane puštati u rad i po kojim protokolima. Na kraju je poručio da se na sastancima o svim naredbama i mjerama razgovara.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad