Kravić za N1: Nema govora da će se zatvoriti Opća bolnica

Vijesti 20. apr 202018:16 > 18:23
N1

Zlatko Kravić, direktor direktor Opće bolnice “Abdulah Nakaš” za N1 je komentarisao najavu reorganizacije zdravstva u Kantonu Sarajevo.

“Cilj je da se na najbolji mogući način završi priča oko reorganizacije zdravstva u KS i da svaki pacijent, a mi na kraju krajeva postojimo zbog pacijenata, dobije najlakši put i najbrži put do onoga ko treba da ga liječi, da li je to primarna da li sekundarna da li je to tercijarna zdravstvena zaštita. Do sada su pacijenti malo lutali. Ova reorganizacija možda dolazi malo u nesretno vrijeme kada imamo problem s COVID-om ali u svakom slučaju Opća bolnica će pružiti maksimum od sebe i dovesti sebe do krajnjih napora ali sve zadatke koji budu postavljeni pred Opću bolnicu, normalno koji neće ugrožavati put, život pacijenta, mi smo spremni da izvršimo. Doduše, potrebno je malo i kadrovski pojačati ovu Bolnicu a kada bi se sve to ostvarilo mogli bi da imamo zadovoljavajuću situaciju”, kazao je Kravić

Odgovorio je i na saopštenja Naše stranke i SDP-a.

“Nema govora da će se zatvoriti ova bolnica. Ja sam već rekao, mi nećemo prihvatiti ništa što može srušiti ovu Bolnicu ili srušiti dignitet Opće bolnice kao ni dignitet pacijenata. Ponavljam još jednom ne treba se politika puno miješati u organizaciju zdravstvenog sistema. Ne treba niko da brani Opću bolnicu, Opća bolnica zna šta može, koliko vrijedi i garantujem vam da neće preuzeti ništa što neće moći završiti i realizovati”, istakao je. 

Potvrdio je danas primljen prvi COVID pacijent. 

“Danas smo u Opću bolnicu primili prvog odraslog pacijenta u naš izolatoriji, koji je napravljen prvenstveno za djecu i trudnice. Međutim kako u tom izolatoriju ima još oko 40 kreveta, to je jedan dio zgrade, čitav blok, mi smo danas primili prvog odraslog pacijenta. To je jedna starica od 78 godina iz staračkog doma koja ne može tamo da ostane, ona je srednje težak pacijent i mi ćemo upravo takve, lakše i srednje teške pacijente primati u izolatorij Opće bolnice, dok će pacijenti s težom kliničkom slikom i pacijenti koji bi trebali ići na respiratore i dalje biti upućivani na UKCS, to je naš neki doprinos da ipak i mi podnesemo dio tereta i brige o pacijentima koji su inficirani COVID-om”, pojasnio je Zlatko Kravić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad