Krivić: Plan je da se školska godina u KS završi sa školskim kalendarom

Vijesti 21. apr 202008:51 > 08:56
N1

Anis Krivić, ministar obrazovanja, nauke i mladih Kantona Sarajevo, za N1 je govorio o iskustvima online nastave tokom epidemije korona virusa.

Krivić je kazao da zahvaljujući zajedničkom zalaganju menadžmenta škola, nastavnika, učenika i roditelja, online nastava protiče dosta uspješno.

“Problemi koji su se javili su bili nedostatak opreme za učenje, nedovoljna educiranost nastavničkog kadra, kao i nedostatak digitalnih sadržaja za izvođenje nastave. Ti problemi se u kratkom roku rješavaju”, pojasnio je.

Pojasnio je da su prije odluke o izvođenju online nastave bili svjesni da nemaju zajedničku platformu, te da određen broj nastavnika nije imao iskustva u online nastavi i pripremi digitalnog materijala.

“Sve su ovo bili izazovi koje smo uspješno savladali”, istakao je.

Govoreći o upisu u prvi razred osnovne škole, koji teče od 1. do 30. aprila, Krivić tvrdi da sve ide po planu.

“Roditelji samo ispunjavaju upitnik koji šalju na email adresu škole, a kada se budu stekli uvjeti dostavit će potrebnu dokumentaciju. Drugi upisni rok u avgustu će biti kao i svake godine. Na koji način će se realizirati, ovisit će o epidemiološkoj situaciji”, kazao je.

Prema njegovim riječima, plan je da se školska godina završi sa školskim kalendarom.

“Nismo razmatrali eventualno produženje školske godine, a od epidemiološke situacije i mišljenja zdravstvene struke zavisi do kada će trajati online nastava i hoće li se ova školska godina završiti online”, kazao je.

Podsjetio je da su cijene vrtića za mart umanjene za 50 posto.

“O umanjenju za april ne bih unaprijed govorio, ali jasno je da ćemo i za naredni period isto umanjiti ukoliko stanje potraje”, dodao je. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad