Brza reakcija Bevande nakon neusvajanja odluke o povlačenju sredstava MMF-a

Vijesti 21. apr 202011:26 > 11:30
N1

Ministarstvo finasija i trezora BiH ispunilo je potrebne tehničke uvjete za preuzimanje i isplatu korisnicima oko 330 milijuna eura iz posebnog kreditnog programa Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) namjenjenog za pomoć u suzbijanju pandemije Covid- 19, ali to nije moguće realizirati jer na današnjoj sjednici nije donesena odluka Vijeća ministara BiH, saopćeno je danas iz Ministarstva finansija BiH.

“Vijeće ministara BiH trebalo je jutros da usvoji odluku o prihvatanju zaduženja prema MMF- u u okviru Instrumenta za brzo financiranje (RFI), ali prilikom glasovanja nije bilo podrške nazočnih ministara iz bošnjačkog naroda te nije bilo moguće okončati sve potrebne procedure da bi novac bio uplaćen na račun u Centralnoj banci BiH”, navedeno je u saopćenju.

Prema odluci Upravnog odbora MMF-a, koja je donesena sinoć, BiH je odbren kredit za pomoć u borbi protiv koronavirusa u iznosu 265.2 milijuna SDR, što je oko 330 miljuna eura, a kamatna stopa je na bazi 1,05 posto uz grejes period od 39 mjeseci.

Ministar financija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda kazao je da su sve aktivnosti koje su bile do Ministarstva financija i trezora BiH završene odmah te da je novac već sutra mogao biti alociran na račune entitetskih vlada sukladno raspodjeli dogovorenoj u Pismu namjere kojeg su potpisali svi članovi Fiskalnog vijeća u BiH.

U Pismu namjere definirano je da Federaciji BiH pripada 62 posto ovih sredstava, Republici Srpskoj 38 posto s tim da po 0,5 posto svaki entitet mora izdvojiti i uplatiti na račun Vlade Brčko distrikta. Također, potpisano je da se 50 posto sredstava koja pripadaju FBiH raspodjele i županijama kako bi adekvatno odgovorili na posljedice pandemije Covid -19, navode u saopštenju.

Bevanda izrazio je “žaljenje što ministri iz SDA nisu podržali odluku Vijeća ministara koja je po istom principu usvajana u svim prethodnim aranžmanima i uvijek do sada je imala podršku kadrova ove političke partije”.

Bevanda smatra da je “neprihvatljiv i neutemeljen zahtjev ministara iz SDA da se odluka o prihvatanju kreditnog aranžmana s MMF-om donosi temeljem Zakona o zaduživanju, dugu i jamstvima BiH jer nije riječ o klasičnom zaduživanju i nikada se kod MMF-a u prethodnim aranžmanima nije na taj način donosila odluka nego se isključivo radilo o financiranju temeljem članstva u MMF-u i kvota koje tu imamo”.

“Glasovanje protiv odluke i inzistiranje da se radi po procedurama koje bi cijeli proces zaduživanja prolongirali na nekoliko mjeseci i koje ne bi bilo zakonski utemeljeno, po mišljenju ministra Bevande, jasan je pokazatelj da nisu svi vođeni dobrim namjerama kada su potpisali Pismo namjere u kojem su sve dileme riješene i gdje je postignut dogovor da se što prije ovaj proces okonča. Ministar Bevnda naglasio je da je zadovoljan što je Ministarstvo financija i trezora BiH, kao i svaki put do sada, profesionalno završilo svoj dio posla te da će nastaviti inzistirati i raditi isključivo po zakonu i na dobrobit svih u BiH”, saopćeno je iz Ministarstva finansija BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad