Ivana Marić za N1: Izetbegović je ponovo popustio pred Dodikom i Čovićem

Vijesti 21. apr 202016:19 > 16:28
N1

Politička analitičarka Ivana Marić kazala je danas za N1 da je Bakir Izetbegović ''ponovo popustio'' u pregovorima s Miloradom Dodikom i Draganom Čovićem o novom aranžmanu s Međunarodnim monetarnim fondom.

Ona je u razgovoru s Emelom Burdžović ocijenila da u takvim pregovorima ”Izetbegović nema sreće”.

”Gospodin Izetbegović ponovo je popustio Čoviću i Dodiku. Republici Srpskoj su dali veći procenat nego što je predviđeno, gospodin Izetbegović nema sreće u pregovorima s Čovićem i Dodikom. Kupuje vrijeme da bi ljudi možda zaboravili tu nefer ponudu, dao je riječ pred Evropskom unijom i predstavnicima MMF-a”, rekla je gošća N1.

Potom je komentarisala i način na koji se domaće vlasti snalaze u uvjetima pandemije. Ocijenila je da se druge države s krizom nose mnogo bolje.

Ono što je bitno je da građanima date osjećaj sigurnosti, da znate ono što radite i da objasnite zašto radite neke stvari. U Federaciji nije tako, od samog početka nastaju zabune, sjetimo se smanjenja plaća rudarima. Igraju se demokratije, puste neku odluku da vide kako će građani reagovati. To sve stvara nesigurnost građanana. Kako da ozbiljno shvatimo ljude koji ne znaju staviti najobičniju masku?’‘, zapitala se Marić gostujući u Danu uživo.

‘Mislim da smo imali više sreće nego pameti. Napredak je zbog savjesti građana, većina poštuje jer vjerovatno su svjesni ko će ih i gdje liječiti. Paze se i pridržavaju izolacije”, dodala je ona.

Ona je u razgovoru s Emelom Burdžović komentarisala i ostale aktuelne teme. Uskoro video.

Podsjećamo, Vijeće ministara Bosne i Hercegovine na današnjoj vanrednoj, telefonskoj sjednici nije donijelo Odluku o povlačenju sredstava Instrumenta za brzo finansiranje (RFI) od Međunarodnog monetarnog fonda, s ciljem finansiranja povećanih potreba zdravstvenog sektora i mjera ekonomske stabilizacije.

Za odluku nisu glasali ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković, ministar odbrane BiH Sifet Podžić i zamjenik ministra za ljudska prava i izbjeglice Dževad Mahmutović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad