Banja Luka obilježava Dan grada bez tradicionalnih manifestacija

Vijesti 22. apr 202010:26 > 10:35
Grad Banjaluka

Banja Luka danas obilježava Dan grada znatno skromnije u odnosu na ranije godine zbog epidemije korona virusa i mjera zabrane. Planirano je polaganje vijenaca povodom 75. godišnjice od oslobođenja Banje Luke od fašizma u Drugom svjetskom ratu, a Sergej Četković će održati online koncert za sve Banjalučane.

Gradonačelnik Igor Radojičić čestitao je danas svim sugrađanima Dan grada, uz poruku da će Banja Luka pobijediti u bici protiv epidemije korona virusa, kao što je prije tačno 75 godina dočekala oslobođenje od fašizma.

“Bili smo dio svjetskog antifašističkog pokreta, na to smo ponosni i zbog toga slavimo ovaj dan. U 75 godina, koliko je prošlo od tog datuma, Banja Luka se suočila sa mnogobrojnim i različitim izazovima. Iz svakog od tih izazova, naš grad je izašao kao pobjednik. Svaki put, Banja Luka se vraćala ljepša, razvijenija i bolja. Danas imamo protivnika koji je nevidljiiv, odnosno suočavamo se sa širenjem novog virusa. Siguran sam da ćemo pobijediti i ovaj izazov”, rekao je Radojičić.

Ove godine neće biti dodjeljene nagrade, ali je istakao kako bi, da se dodjeljuju, nagradde trebalo dati junacima našeg vremena.

“Siguran sam da, na ovaj dan, mogu podijeliti zajednička osjećanja da nagrade uputimo junacima ovog vremena, brojnim ljudima kojima ne znamo ni imena. Prvo zdravstvenim radnicima, koji sada vode borbu za ljudske živote. Zatim onima koji omogućavaju da se život koliko-toliko normalno odvija – policajcu, vatrogascu, prodavaču u marketu. Svi oni su junaci ovog vremena, koji i pod izazovom epidemije, omogućavaju da Banja Luka živi i radi”, rekao je Radojičić.

Pozvao je sugrađane da pomognu onima koji su najugroženiji podsjećajući da je desetine hiljada Banjalučana danaszatvoreno u svojim kućama.

“Pomozimo našim starijim sugrađanima, pomozimo onima kojima je zdravlje ugroženo, kojima je oslabljen imunitet, licima sa invaliditetom i svima onima kojima je pomoć potrebna u ovom vremenu.Budimo solidarni, budimo komšije, budimo sugrađani”, poručio je Radojičić.

Čestitku povodom 22. aprila – Dana grada Banja Luka, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija uputio je graodnačelniku i građanima ovog bh. grada.

“Čvrsto sam uvjeren da će Banja Luka, sa Vama na čelu i uz solidarnost i odgovornost svih građana, uspješno savladati i ove izazove s kojima se danas susrećemo, ne samo mi nego i cijeli svijet. Želim Vam da nastavite da realizujete poslovne vizije i da Banju Luku razvijate na dobrobit svih njenih građana”, naveo je Tegeltija.

Prema utvrđenom protokolu, gradonačelnik Radojičić i predsjednik Skupštine grada Zoran Talić položit će vijenac na Trgu palih boraca, odajući počast oslobodiocima Banje Luke. Vijenci će biti položeni i na spomenik palim Krajišnicima na Banj brdu i na spomenik žrtvama Veleizdajničkog procesa na groblju Sveti Pantelija.

U 20 sati na Alternativnoj televiziji bit će emitovan specijalni program i prenos online koncerta Sergeja Četkovića.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad