Bevanda za N1: Jasno odakle se konci vuku. Iste osobe učestvuju u opstrukciji

Vijesti 22. apr 202011:24 > 11:28
N1

Vjekoslav Bevanda, ministar finansija i trezora Bosne i Hercegovine, nakon neusvajanja odluke o povlačenju sredstava MMF-a koja su odobrena Bosni i Hercegovini, za N1 je kazao da su primjedbe bile neutemeljene. Bevanda je rekao da ga je stid to reći u ime Bosne i Hercegovine, a poručio je kako je "sapunice i opstrukcija" bilo od samog početka, odnosno od momenta kada je Fiskalno vijeće dostavilo pismo namjene.

“Imali smo sapunicu od početka. Memorandum o razumijevanju moramo ispuniti, opet je bilo trakavica. Bord MMF-a je odobrio kredit od 330 miliona eura za brzo finansiranje, sa 39 mjeseci početka. Onda smo mislili da je sve uredu. U srijedu su trebali biti uplaćeni novci, nedostajala je samo odluka o povlačenju sredstava. Mi smo tu odluku dostavili u Generalni sekretarijat. Svi ministri su imali sadržaj. Generalni tajnik me obavijestio da je ministrica Turković na Viber poslala primjedbe oko 22:30. Mi smo napravili odgovor, one su bile neutemeljene. Jučer u 8:00 je počela sjednica, zatvorena je u 10:00. Oko 9:00 su tri ministra glasala protiv, mi nismo imali tu odluku”, ispričao je Bevanda.

On je rekao da je odluka potpisana, trebao je potpisati mjenicu i uputiti je u Centralnu banku, a novac bi na računu te institucije bio već danas.

“To vam je sva istina. Ja nemam šta dodavati. Počela je medijska hajka koja uvijek počinje kada ja trebam nešto završiti. Problem je bio što je predlagatelj Ministarstvo finansija i trezora. Danas u 15;30 imamo konferenciju sa Thompsonom iz MMF-a, jednostavno me stid, sramota u ime BiH ovo reći”, rekao je Bevanda.

Ministar je pojasnio da se o planovima i načinima otplate razgovara nakon što novac legne na račun.

“Jasno je dakle odakle se konci vuku. Iste osobe učestvuju u opstrukciji. One su bile i oko pisma namjere, a bilo je laži i neistina. Sada je opstrukcija došla na ovaj način.”

Na pitanje ko su ti koji vrše opstrukcije – Bevanda je kazao:

“Pogledajte dnevnike i vidite ko iskače iz paštete na svaku priliku i širi neistine i laži. Nema odluke, ja nisam potpisao što sam trebao, mjenicu, to sam trebao potpisati i uputu prema Centralnoj banci. Danas smo trebali imati novac”, izjavio je za N1.

A ko će biti odgovoran?

“U BiH niko ne odgovara za neodgovornost. Ova odluka je nepotrebna. Ovo je trebalo donijeti Vijeće ministara. Ja sam poduzeo apsolutno sve. Čitav moj tim suradnika radi i danju i noću, ali ovaj Viber od Turković je inače način ponašanja, i da se negdje iza 20:00, 21:00, 22:00 sata dostavljaju urgencije. Ja sam naučio raditi po danu, po noći samo kada treba”, kazao je.

Bevanda je za N1 rekao kako jako dobro vidi kako se kolege sa federalnog nivoa odnose prema državnom ministru finansija, ali ne želi da se raspravlja putem medija. Poručio je da BiH ima svoje organe i da se tu odluke trebaju donositi.

“Šteta je što novac nije legao. Onda idu sapunice, izjave, onda možete raditi šta hoćete. Mi sada novca nemamo. Povrat novca i ovo što hoće da se uvede, prema MMF-u dužnik je dužnik. Prema BiH dužnici su FBiH i RS. Šta će FBiH i RS, koje namjene vezano za ovu koronu i ublažavanje raditi – to će organi donijeti. Kakve će instrukcije doći prema Centralnoj banci, to nije rečeno ni u jednom dokumentu”, izjavio je.

Što se tiče budžeta BiH – Bevanda je podsjetio da ta trakvavica traje skoro dvije godine, te da se radi na sistemu privremenog finansiranja. Njegov tim radi na revidiranom budžetu zbog pandemije korona virusa, a po završetku će ga on pregledati i uputiti na Predsjedništvo BiH.

“Put je takav da bude sve transparentno, da se proračuni prilagode. Mi ne možemo praviti rebalans. Kada se završi tehnički dio, pregledat ću proračun i poslati ga Predsjedištvu”, kazao je gost N1.

Podsjećamo, vijeće ministara Bosne i Hercegovine na vanrednoj, telefonskoj sjednici, nije donijelo Odluku o povlačenju sredstava Instrumenta za brzo finansiranje (RFI) od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), s ciljem finansiranja povećanih potreba zdravstvenog sektora i mjera ekonomske stabilizacije.

Za odluku nisu glasali ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković, ministar odbrane BiH Sifet Podžić i zamjenik ministra za ljudska prava i izbjeglice Dževad Mahmutović.

Izvršni odbor Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) odobrio je 329 miliona eura hitne podrške Bosni i Hercegovini (BiH) u okviru Instrumenta za brzo finansiranje/Rapid Financing Instrument (RFI), što treba pomoći zemlji da ispuni hitne potrebe platnog bilansa izazvane globalnom pandemijom COVID-19. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad