Vrijedna USAID-ova pomoć građanima BiH

Vijesti 22. apr 202013:19 > 13:21
Snapshot / Fena

Direktorica USAID-a za BiH Nancy J. Eslick i predstavnica UNICEF-a BiH Rownak Khan, danas su uručile donaciju od 44 seta tabela i mobilnih telefona Federalnom ministartvu zdravstva a donacija je dio sveobuhvatnog odgovora USAID-a i UNICEF-a na COVID-19 kako bi se pomoglo ugroženoj populaciji i institucijama na svim nivoima vlasti u BiH.

Eslick je istakla kako USAID radi s predstavnicima BiH kako bi pomogao u jačanju zdravstvenog sitema i ojačao kapacitet za reagiranje u datoj situaciju.

“USAID je osigurao 500.000 dolara za UNICEF u BiH kako bi se pružila podrška država prilikom odgovora na pojavu COVID i ono što je još važnije da se zaštite građani ove zemlje. Ova sredstva su dio širih napora koji obuhvataju 1,2 miliona dolara, koji su Sjedinjene Države osigurale kao pomoć za BiH u naporima koji se ulažu za rješavaje ove krize”, kazača je Eslick.

Podvukla je kako USAID osigurava mnogo više od samih finansijskih sredstava, tehničku pomoć, obuku, izgradnju kapaciteta, jačanju zdravstvenih sisetma i lijekova koji spašavaju životu.

“Naša sredstva za pomoć u vanrednoj situaciji u BiH omogućit će da se unaprijede laboratorijski sistemi, aktivira pronalaženje slučajeva vrši pranje na sosnovu specificnih dogadja, pruzi tehinca podrska eksperitam za odgovor i spremnos unaprijedi angaziranost zajednica i unaprijedi prevencija i akitvnosit reakcija u onim zajednicama koje su pod najvecim rizikom.

Dodala je kako je Vlada SAD-a od pojave COVID-19 osigurala više od 500 miliona dolara pomoći koja je usmjerena na borbu protiv pandemije u više od 100 zemalja širom svijeta, uključujući i BiH.

Predstavnica UNICEF-a BiH Rownak Khan zahvalila se USAID-u, kao bliskom partneru UNICEF-a, te Vladi FBiH, posebno Ministarstvu zdravstva, za partnerstvo koje ima s UNICEF-om.

“Kao dio UN porodice UNICEF je usjmeren na pružanje podrške najugroženijoj djeci u stanju pandemije koronavirusa. U ovo vrijeme kada vlada primjenjuje razlilite hitne mjere mi pozivamo da se osigura zaštita prava sve djece”, kazala je Khan, pohvalivši pritom vlasti u BiH.

Podvukla je kako je neophodno osigurati da ova panedimja ne utječe negativno na sve ove postignute razuktate, te osigurati da djeca budu bezbjedna, a s obzirom da su škole zatvorene, mora se osigurati nastavak obrazovanja.

“U partnerstvu s USAID-om i Ministarstvom zadravsta, UNICEF će raditi i radi u različitim oblastima, uključujući obezbjeđivanje sanitarnih i higijnsekih sredstava. Također radimo na osiguranju psihosocijalne i mentalne zaštite, odnosno zaštite mentalong zdravlja najugroženije populacije”, naglasila je Khan.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad