BH novinari: Protest Kriznom štabu HNK zbog kršenja prava na slobodu izražavanja

Vijesti 22. apr 202013:55 > 13:57
BH Novinari

Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari rezolutno zahtijeva od Kriznog štaba Hercegovačko – neretvanskog kantona hitno povlačenje odluke o zabrani prisustva novinara press konferencijama koje se održavaju u Mostaru.

UO BH novinara smatra ovu odluku političkom i manupilativnom, poručuju u saopštenju.

“Ona je direktno usmjrena protiv medijskih sloboda i prava novinara na pristup javnim događajima i informacijama, na slobodan i nediskriminirajući način”, saopšteno je iz Udruženja BH novinari.

Posebno je nedopustivo, saopšten je, da se novinari isključuju sa press konferencija u Mostaru poslije mjesec dana uobučajenog sudjelovanja medijskih ekipa na press konferencijama, uz poštivanje propisanih mjera zaštite i fizičke distance.

“Ovaj postupak je također pokušaj institucionalnog uvođenja cenzure, ‘paravan’ za izbjegavanje odgovora na pitanja od javnog značaja i direktno kršenje prava građana na slobodu informiranja u cijelom Hercegovačko –neretvanskom kantonu”, saopšteno je.

BH novinari naglašavaju kako mediji i javnost u Mostaru s pravom očekuju da vlasti ovog kantona u krizna vremena pokaž viši stupanj razumijevanja, odgovornosti i transparetnosti, posebno o pitanjima koja su povezana sa COVID-19 i zaštitom javnog zdravlja građana.

“Ukoliko članovi Kriznog štaba/stožera ne opozovu svoju odluku u naredna 24 sata, BH novinari će pozvati sve medije i novinare HNK na bojkot javnih istupa članova Štaba, kao i drugih javnih zvaničnika ovog kantona”, poručuju BH novinari.

BH novinari će, kako su saopštili, pozvati međunarodne organizacije i evropske institucije za zaštitu slobode izražavanja i mišljenja, da reagiraju na cenzuru informacija u vezi sa COVID-19 i vršenje institucionalne represije nad slobodom izražavanja u HNK.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad