U posljednja 24 sata u šatore na granici BiH upućene 34 osobe

Vijesti 22. apr 202019:10 > 19:14
ilustaracija

Zaključno s 21. aprilom 2020, federalni sanitarni inspektori na graničnim prijelazima izdali su ukupno 26.549 rješenja o stavljanju putnika pod zdravstveni nadzor/ograničenom kretanju/izolaciji na period od 14 dana.

Iz Federalne uprave za inspekcijske poslove dodaju da su za kategorije koje su izuzete iz Naredbe Federalnog štaba civilne zaštite – vozače, teško oboljele osobe u medicinskom transportu, osobe u pograničnom kretanju i prekogranične radnike, na dan 21. aprila 2020. federalni sanitarni inspektori na graničnim prijelazima izdali 228 rješenja o mjerama izolacije.

Od donošenja Naredbe Federalnog štaba civilne zaštite o uvođenju obavezne mjere karantina za sva lica koje ulaze u BiH, federalni sanitarni inspektori su u toku vršenja sanitarnih nadzora na graničnim prijelazima a na osnovu popunjenih sanitarnih upitnika uputili 673 osobe iz FBiH u prekograničnom prometu putnika u šatorski prostor, gdje ih, po izdavanju rješenja o karantinu od strane Federalnog ministarstva zdravstva, preuzimaju nadležni štabovi civilne zaštite i prevoze do mjesta određenog za karantin.

Iz FUZIP-a ističu da je jučer promet putnika smanjen, te su nakon izvršene sanitarne kontrole u šatore upućene 22 osobe s prebivalištem u Federaciji BiH i četiri s prebivalištem u Republici Srpskoj. Danas je u šatore upućeno devet osoba iz FBiH.

Od početka primjene Naredbe, za preuzimanje od strane Operativnog centra Republičke uprave civilne zaštite RS, a u smislu postupanja i realizacije mjere karantina na području RS, upućeni su spiskovi s podacima za 71 osobu, kao i za šest osoba s prebivalištem na području Brčko Distrikta koji su u BiH ušli na graničnim prijelazima na području FBiH.

Nadzorima i mjerama federalnih inspektora je obuhvaćeno ukupno 3.161 osoba – državljani BiH s prebivalištem u RS koji su u BiH ušli preko graničnih prijelaza koji se nalaze na području FBiH, te su podaci – spiskovi s imenima, prezimenima, i adresama blagovremeno dostavljeni Inspektoratu Republike Srpske na daljnje postupanje i provođenje mjera izolacije/karantina. Isto vrijedi i za 315 državljana BiH s prebivalištem na području Brčko Distrikta, za koje su podaci dostavljeni Inspektoratu Brčko Distrikta.

Također, Inspektorat Republike Srpske je dostavio podatke za ukupno 378 osoba s prebivalištem u FBiH, koja su u BiH ušla preko graničnih prijelaza BiH na području RS, a Inspektorat Brčko Distrikta podatke za 42 osobe koje su ušle preko prijelaza na području Brčko Distrikta, koja se rješenjem Federalnog ministarstva zdravstva upućuju u karantine prema mjestu prebivališta u FBiH.

Također, danas ističu mjere iz 590 rješenja o izolaciji koja su izdali federalni sanitarni inspektori, a do jučer je za ukupno 22.280 osoba istekao period obavezne izolacije u trajanju od 14 dana.

Osim toga, po donošenju Odluke Vlade FBiH o mjerama neposredne kontrole određenih proizvoda i usluga od interesa za FBiH kojom je određeno utvrđivanje marži, dežurni tim federalnog tržišnog inspektorata je i tokom današnjeg dana vršio inspekcijske nadzore benzinskih pumpi, ali i drugih prodajnih objekata na području FBiH. Do ovog trenutka izvršeno je sedam inspekcijskih nadzora i jedan kontrolni nadzor, kojom prilikom je utvrđeno 14 prekršaja, što podrazumijeva podnošenje 14 prekršajnih naloga u iznosu 24.000 KM.

“U periodu od 15. marta do 21. aprila 2020. izvršena su 264 inspekcijska nadzora, te 182 kontrolna nadzora na benzinskim pumpama, u apotekama i drugim prodajnim objektima. Utvrđeno je ukupno 272 prekršaja, što podrazumijeva izdavanje 272 prekršajna naloga u iznosu 511.950 KM. Kod 182 subjekta nadzora nisu utvrđene nepravilnosti u poslovanju, odnosno, utvrđeno je da prijave građana nisu bile utemeljene”, saopćeno je iz FUZIP-a.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad