Večeras prva teravija, sutra prvi dan posta mjeseca ramazana

Vijesti 23. apr 202008:07 > 08:10
Fena

Muslimani u Bosni i Hercegovini, regiji i svijetu, sutra će zapostiti prvi dan mjeseca ramazana, mjesec milosti, oprosta, intenzivnog ibadeta, dobročinstva.

Prema takvimu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini zalaskom sunca u četvrtak, 23. aprila nastupa mubarek mjesec ramazana i bit će klanjana prva teravija, dok će prvi dan ramazanskog posta biti u petak, 24. aprila.

Mjesec ramazan je mjesec obaveznoga posta za sve punoljetne, zdrave muslimane koji nisu na putu, a u Kur'anu se u tom smislu kaže: O vjernici! Propisuje vam se post, kao što je propisan onima prije vas, da biste se grijeha klonili, i to neznatan broj dana; a onome od vas koji bude bolestan ili na putu – isti broj drugih dana. Onima koji ga jedva podnose – otkup je da jednog siromaha nahrane. A ko drage volje da više, za njega je bolje. A bolje vam je, neka znate, da postite. (El-Bekare 183-184)

Post je naređen 2. godine po hidžri (624.), deveti je mjesec islamskoga kalendara. Nekad ima 29 a nekad 30 dana. Muslimani poste u svim godišnjim dobima s obzirom na lunarni kalendar. Godina muslimanskog kalendara je kraća za deset dana od sunčeve godine, pa se tako ramazan pomjera svake godine za deset dana. Ko posti 36 godina redovno postio je ramazan u svako godišnje doba i u svim mjesecima i danima.

U skladu sa trenutnom situacijom, vjerski život tokom ramazana u Bosni i Hercegovini bit će organizovan u okviru vanrednih mjera zbog pandemije koronavirusa.

Obzirom da je mjesec ramazan mjesec intenzivnijeg ibadeta, ove godine je Islamska zajednica u BiH formirala tim islamskih učenjaka koji će odgovarati na pitanja građana, vjernika, kako bi ubrzali dosadašnji proces dobijanja odgovora.

U ovoj fazi prednost će imati pitanja iz domena ibadeta (namaz, post i zekat) te pitanja od vjernika sa jasno navedenim imenima (a ne skrivenim iza nadimaka), a kao i dosada upućena pitanja bit će objavljivana anonimno. Pitanja se mogu slati putem email adrese [email protected] kao i kroz mobilnu aplikaciju Islamske zajednice, saopćeno je iz Rijaseta IZ u BiH.

Kako je najavljeno, u petak u 12 sati počinje emitovanje BIR TV, televizijskog programa Islamske zajednice u BiH, koji će biti dostupan putem BH Telecom i Telemach kablovskih operatera.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad