Kratina za N1: Prvi, urgentni set mjera, je ranije morao u proceduru

Vijesti 23. apr 202008:54 > 08:56
N1

Alma Kratina, zastupnica Demokratske fronte u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, poručila je da se ona i njene kolege nalaze pred velikim zadatkom budući da su na dnenvom redu odluka o rebalansu ovogodišnjeg budžeta FBiH i Prijedlog zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica izazvanih pandemijom korona virusa.

“Operativno trebamo učiniti sve ono što treba za ekonomski oporavak, sve ono što treba da bismo iskontrolisali zdravstvenu situaciju. Ništa manje nije ni ekonomski aspekt važan, ali treba poduzeti sve da stanovništvo ostane zdravo, a tek onda privreda, njen opstanak i rast”, kazala je.

Zastupnici imaju odgovornost da tekst zakona kojeg je predložila Vlada FBiH bude još bolji, poručila je Kratina.

“Mi kao klub, ali i ostali klubovi, smo podnijeli značajan broj amandmana. Imat ćemo prilike da argumentirano kažemo šta je najbitnije”, kazala je.

“Svjesni smo složene situacije i velike odgovornosti. Na pitanja trebamo tražiti najoptimalnije odgovore. Kroz ovaj zakon i mjere neće biti onih kojima se neće pomoći. To je razlog zbog čega smo mi dali svoj doprinos amandmanom o subvencioniranju. Svi subjekti nisu u istoj situaciji. Nekima je zabranjen rad u potpunosti. Federacija BiH da prezme sem doprinosa i subvencioniranje mininalnim plata. Mi ne znamo koliko će kriza trajati. Vlada je najodgovornija u ovom lancu, da kanališe mjere. Moramo imati globalnu sliku i stalno razmišljati kako očuvati penzioni fond, socijalna davanja i radna mjesta”, kazala je Kratina.

Zakon o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica izazvanih pandemijom korona virusa je neophodna, istakla je Kratina, a Vlada FBiH ga je ranije trebala učiniti opreativnim.

“Ovim mjerama nećemo moći riješiti veliki problem, morat ćemo pratiti, raditi korekcije. Ovo je prvi, urgentni set mjera koji je ranije morao u proceduru”, kazala je Katina tokom gostovanja na N1. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad