MMF doznačio 330 miliona eura Centralnoj banci BiH

Vijesti 23. apr 202010:42 > 10:49
REUTERS/Yuri Gripas

Međunarodni monetarni fond doznačio je Bosni i Hercegovini 330 miliona eura iz Instrumenta za brzo finansiranje. Sredstva se nalaze na računima Centralne banke BiH, potvrdio je za N1 guverner Senad Softić.

Sredstva su odobrena BiH na sastanku Upravnog odoba MMF-a. Sredstva nisu operativna dok se vlasti u BiH ne dogovore o raspodjeli novca, a dosadašnji pokušaji su bili neuspješni.

Kredit je odobren po kamatnoj stopi od 1,05 posto s grejs periodom od tri godine i tri mjeseca. Puna otplata se očekuje pet godina nakon doznake.

Podsjetimo, Vijeće ministara BiH je održalo vanrednu sjednicu prije dva dana, ali Odluka o povlačenju sredstava Instrumenta za brzo finansiranje (RFI) od MMF-a, s ciljem finansiranja povećanih potreba zdravstvenog sektora i mjera ekonomske stabilizacije, nije usvojena. Za odluku nisu glasali ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković, ministar odbrane BiH Sifet Podžić i zamjenik ministra za ljudska prava i izbjeglice Dževad Mahmutović.

Lideri SNSD-a Milorad Dodik, HDZ-a BiH Dragan Čović i SDA Bakir Izetbegović na sastanku 11. aprila sa zvaničnicima EU i MMF-a postigli su dogovor o deblokadi 330 miliona evra od MMF-a za Bosnu i Hercegovinu, prema kojem je Republici Srpskoj pripalo 38 posto, a Federaciji BiH 62 posto kreditnih sredstava.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad