Irina Puvač: Savjeti ljudima koji osjete simptome pogoršanja mentalnog zdravlja

Vijesti 23. apr 202012:26 > 12:29
N1

Irina Puvač, psiholog, psihotarapeut i porodični savjetnik, na pres-konferenciji Vlade Federacije Bosne i Hercegovine govorila je o mentalnom zdravlju za vrijeme trajanja mjera uvedenih zbog prevencije širenja korona virusa. Ona je kazala da se u samom početku krenulo sa projektom prve psihološke pomoći, te da su one bile namijenjene kompletnom stanovništu, sa fokusom na određene grupe.

Fokus su bile, kako je rekla, one grupe ljudi koji su ranije bili korisnici Centara za mentalno zdravlje, starije osobe, roditelji i djeca.

“Različitim kateogrijama se različito pruža pomoć. Kroz Centre za mentalno zdravlje su uspostavljene linije za podršku”, kazala je.

Stah, anksioznost, bezvoljnost, pad apetita, pad koncentracije, razmišljanje o buudćnosti na koju nemammo utjecaja, finansijska neizvjesnost, briga o djeci i njihovom mentalnom zdravlju, sve su to simptomi zbog kojih se savjetuje svima koji ih osjećaju da potraže psihološku pomoć

Pomoć se daje kroz razne tehnike, savjete i edukacije, potrvrila je u svom obraćanju Puvač.

“Svi korisnici Centara koji su osjetili pogoršanje simptoma dobili su prvu pomoć online. Oni koji nisu bili u mogućnosti tražiti tu pomoć, data je podrška da im se kupe sva pomagala, da se pomoć osigura. Obezbijeđena je i medicinska oprema koja je bila neophodna da bi se moglo ići u kućne posjete“, izjavila je Puvač.

Savjetovala je ljudima koji su konstantno u poslu i izloženi su radu, ali i strahu od obolijevanja, da potraže stručnu pomoć.

“Savjetujem i starijem stanovništvu, koje je u izolaciji, roditeljima djece – ako osjećaju simptome, da potraže pomoć”, rekla je, poručivši kako dolaze pozitivne vijesti o popuštanju mjera izolacije za ove kategorije.

Puvač je kazala da je jako bitno da i roditelji djece potraže pomoć ako primijete pogoršanje simptoma, jer se malim razgovorom sa stručnom osobom može spriječiti ozbiljnije narušavanje mentalnog zdravlja.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad