Oko 320 migranata do sada izmješteno u kamp na lokalitetu Lipa

Vijesti 23. apr 202012:33 > 12:35
Fena

Policija Unsko-sanskog kantona (USK) svakodnevno provodi akcije izmještanja migranata i izbjeglica u novootvoreni prihvatni kamp na lokalitetu Lipa. U novi migracioni centar koji je tridesetak kilometara udaljen od središta Bihaća, već je smješteno oko 320 ljudi iz napuštenih objekata i sa ulica grada na Uni.

“Do sada smo izmjestili oko 320 migranata koji su u prethodnom periodu bili bez adekvatnog smještaja. Nastavljamo sa svakodnevnim akcijama, a ne možemo ubrzati proces zbog detaljnih ljekarskih pregleda prilikom samog dolaska u kamp. U proteklim danima premjestili smo ljude iz nedovršene zgrade Penzionerskog doma u centru grada, sa stadiona Nogometnog kluba Jedinstvo i iz Gradske aleje. Sada je došao na red poslovni kompleks nekadašnjeg Krajinametala, gdje isto boravi veliki broj migranata i izbjeglica”, riječi su kantonalnog ministra unutrašnjih poslova USK Nermina Kljajića.

U realizaciju svih aktivnosti uključeni su službenici iz Policijske stanice u Bihaću, kao i pripadnici Jedinice za podršku Ministarstva unutrašnjih poslova USK.

“Svakodnevno je samo za ovaj proces angažovano više od 30 policijskih službenika. Nastojat ćemo brzo završiti posao i popuniti trenutni kapacitet kampa na Lipi od 1.000 mjesta. Nakon što izmjestimo ljude s ulica i iz napuštenih objekata, prelazimo na privatne smještaje”, dodao je ministar Kljajić.

Istaknuto je i kako je u samom kampu formirano policijsko odjeljenje, odnosno da će policijski službenici 24 sata nadzirati sigurnosnu situaciju u novoizgrađenom prihvatnom centru na lokalitetu Lipa.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad