Od danas će krenuti ublažavanje mjera u HNK

Vijesti 23. apr 202013:25 > 13:46
N1

Na današnjoj pres-konferenciji javnosti su se obratili Eugen Ćubela, načelnik Stožera civilne zaštite i Pero Ćiro Pavlović, glasnogovornik Vlade i Stožera civilne zastite Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Ćubela je izjavio kako je prije 36 dana proglašeno stanje prirodne nepogode te da su izuzetno zadovoljni sa tokom odvijanja borbe protiv Covida-19, no da je to sve uz pomoć građana i mjera koje su donesene zajedno sa Vladom HNK.

Pavlović je odgovarajući na pitanje u vezi sa kršenjem mjera samoizolacije je kazao da je na području HNK registrovano 157 prekršitelja samoizolacije, da je od tog broja 139 registrovno u Mostaru, 17 u Konjicu i jedno u Čapljini.

Govoreći o mogućnosti ublažavanja mjera, te koje će mjere prve biti ukinute, Ćubela je kazao da će od danas već biti ukinute mjere zabrane kretanja između opština i gradova u tom kantonu.

“Slučajući glas struke i uvidom u njihovu procjenu razvoja epidemiološke situacije, na jutros održanom sastanku predložit će se tijekom dana Županijskom stožeru da se predloži ukidanje i stavljanje van snage mjere ograničenja kretanja između općina i gradova u našoj županiji. Dakle, od danas će krenuti ublažavanje mjera. Ova mejra od 9 . travnja polučila je uspjeh jer je bila na snazi dva tjedna kada smo očekivali ekspanziju ove bolesti i mislim da smo polučili rezultate u tome”, izjavio je Ćubela.

O drugim mjerama, odnosno njihovom ublažavanju nakon Prvomajskih praznika, Ćubela je kazao kako to “ovisi od nas samih”. “Uz preporuku struke ako vidimo da je potrebno da se određene mjere ukinu, mi ćemo to i uraditi, ali sve zavisi od naše odgovornosti”, rekao je.

Pavlović je odgovorio na pitanje novinara i o tome kada će biti omogućeni redovni bolnički pregledi te kazao da će uvažavajući trenutnu povoljnu epidemiološku situaciju, Ministarstva zdravstva rada HNK dati preporuku za postupnu preporuku obustavljanja redovitih pregleda u zdravstvenim ustanovama te je već zatraženo od svih zdravstvenih ustanova o postupnom ukidanju zabrane pregleda.

O radu vrtića Ćubela je kazao kako Stožer svakodnevno razmišlja kako život vraćati u normalu postupno te da i rad vrtića biti tema na Stožeru, kao i da ćepravovremeno o tome izvijestiti javnost.

O početku nastave u školama je rečeno kako će se završiti u skladu sa odlukom o kalendaru, odnosno brojem sati, a da će vrednovanje učeničkih postignuća biti na osnovu informacija o na online nastavi.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad