Kojović za N1: Radmanović me obavijestio, naš zahtjev nije prihvaćen

Vijesti 23. apr 202017:56 > 17:57
N1

Predrag Kojović, predsjednik Naše stranke i zastupnik u Zastupničkom domu državnog Parlamenta, kritikovao je danas u gostovanju na N1, rad Vijeća ministara u uvjetima pandemije korona virusa.

On je dodao da je danas razgovarao s Nebojšom Radmanovićem, predsjedavajućim Predstavničkog doma Parlamenta Bosne i Hercegovine, koji mu je kazao da zahtjev za održavanje hitne sjednice ovog Doma – nije prihvaćen.

”Prije ulaska u vaš studio razgovarao sam telefonski sa predsjedavajućim gospodinom Nebojšom Radmanovićem koji me obavijestio da naš zahtjev za hitnu sjednicu s dnevnim redom koji smo predložili nije prihvaćen. Međutim, mi nećemo odustati i na sjednici koja jeste zakazana za 28. tražit ćemo dopunu dnevnog reda i mislim da ćemo uspjeti nametnuti one tačke koje su urgentne. Radi se o prijedlozima izmjena i dopuna određenih odluka i zakona, jedan veliki set ušteda – i određenim zakonima koji treba da pomognu privredi”, ispričao je gost N1.

Potom je ocijenio neshvatljivim da državni Parlament u uvjetima velike krize nije zasjedao.

‘Neshvatljivo nam je da kroz cijelu sitaciju državni Parlament nije zasjedao nijednom i da je Vijeće ministara potpuno nestalo, kako bih rekao, sa scene, kada je trebalo da vodi i da bude lider države”, dodao je on.

Prema njegovim riječima, kriza je ogolila sistem i pokazala sve njegove slabosti.

”Svaka kriza, a pogotovo ova, je na neki način ogolila sistem i pokazala njegove slabosti, a pogotovo se pokazala jedna nemoć i nekreativnost u iznalaženju ovog o čemu ste govorili, a to je pronalaženje novog i svježeg novca. Naša Vlada u pismu namjere MMF-u kaže da očekuje pad bruto društvenog proizvoda u Bosni i Herdegovini za šest posto. Mislim da je ta procjena značajno ispod onog što je realno, Evropska unija procjenjuje oko osam posto pada BDP. Ako je naš BDP 31 ili 32 milijarde godišnje na nivou države Bosne i Hercegovine, da mi moramo izaći sa fondom od 2-3 milijarde maraka. Ali ovdje nije važno samo donijeti tu odluku nego je važno donijeti tu odluku brzo. Imali smo situaciju da na sjednici Federalnog parlamenta odlučivano o rebalansu budžeta i tzv. korona virus ekonomskom setu mjera. Ali taj cijeli paket dolazi do 500 miliona za Federaciju, čak i ako uzmete izjavu gospodina Novalića o emitovanju dugoročnih obveznica za 400 miliona, to je još uvijek ispod milijarde. A plasiranje dugoročnih obveznica, bojim se da na tako zasićenom tržištu – obveznice države Bosne i Hercegovine neće imati šanse”, ocijenio je on.

Kojović je govorio i o političkim trzavicama oko raspodjele novca od novog kredita MMF-a, eventualnoj odgodi izbora te najavama partnera iz SDP-a da ”Vlada KS neće dočekati ljeto na funkcijama”.

Uskoro video.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad