"Ramazan dolazi u pravo vrijeme, ostanite kući i učinite najveće dobročinstvo"

Vijesti 23. apr 202018:17 > 19:02
REUTERS/Dado Ruvic

Sa zalaskom sunca u 19:45 minuta u glavnom bh. gradu nastupa ramazan. On je deveti mjesec hidžretskog kalendara, tokom koga muslimani poste, odnosno, sustežu se od hrane, pića, tjelesnih prohtjeva, ružnog govora, ružnih postupaka... od zore do zalaska sunca. Zbog pandemije korona virusa ove godine bit će drugačiji od prethodnih. Reis-ul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef Kavazović kaže da je najveći stepen dobročinstva ostati kod kuće.

Nastupio je ramazan, najodabraniji mjesec u islamu. Mjesec obaveznog posta za sve punoljetne, zdrave muslimane koji nisu na putu. Prepoznatljiv po iftarima i teravih namazima. Ovakvih iftara za sada neće biti kao ni ovakvih teravih namaza.

“Teravih namaz će nedostajati no s druge strane sama poruka u islamu glasi da moramo voditi računa o svom zdravlju, ali i o zdravlju sugrađana. S nestrpljenjem očekujem dan kada će se optimalizirati situacija, kada ćemo biti u mogućnosti da u potpunosti osjetimo taj teravih namaz koji nam puno znači”, kaže Ibrahim Hrustanović.

Sve namaze obavljajte u svojim domovima, iftare organizujte samo u krugu porodice, apel je iz Islamske zajednice u BiH. Organizacija vjerskog života za sada ostaje kao i prethodnih nekoliko sedmica.

“Imami će tokom ramazana učiti ezane i zajedno sa mujezinima klanjati dnevne namaze u džamiji. Džumu će i dalje obavljati imam sa članovima džematskog odbora”, pojašnjava Meho ef. Šljivo, Rijaset.

Rijaset je spremio posebne protokole za organizaciju vjerskog života pod posebnim uslovima i sa brojem prisutnih koji bude dozvoljen. Oni će se primjenjivati kada nadležni državni organi liberaliziraju dosadašnje mjere. Do tada i iz Islamske zajednica poruka da se ostane kod kuće, jer je u ovakvim okolnostima takav postupak najveći stepen dobročinstva.

“Ramazan i u ovakvim okolnostima, u kakvim ga dočekujemo, donosi obilje Božijeg blagoslova i milosti. Ramazan dolazi u pravo vrijeme po nas, da osnaži naš duh kako bismo se izborili i s ovom bolešću”, ističe Husein ef. Kavazović, reis-ul-ulema IZ u BIH.

Ovo iskušenje je velika prilika, kaže Zehra Alispahić.

“Prilika svakome od nas da svoje srce, dušu, okruženje, dom, porodicu pretvori u jednu džamiju Ova planeta je prostor, koji je Božiji, jedan veliki mesdžid. Džamije su sveti, ograđeni prostori u koji vjernici odlaze, kojima se raduju, ali za sve postoji rješenje”, pojašnjava Zehra Alispahić, Fakultet islamskih nauka.

Rješenje je pronađeno i za mukabele koje su poseban dio ramazanske tradicije. Učenje po 20 stranica iz Kurana bit će prenošeno putem društvenih mreža. Miris somuna obilježit će i ovaj ramazan. Pekari poručuju bit će ih dovoljno za svakoga, apeluju da se dođe ranije po somune kako bi se izbjegle gužve. Mnoge pekare uvest će i kućne dostave. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad