U maju videokonferencija lidera EU i Zapadnog Balkana

Vijesti 23. apr 202019:54 > 20:00
N1

Predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel objavio je večeras u Briselu, nakon održanog samita šefova država i vlada Evropske unije, da će se 6. maja, za kada je zakazan naredni sastanak lidera Evropske unije, održati i videokonferencija sa zemljama Zapadnog Balkana.

Michel je u svom obraćanju kazao kako se time želi pokazati posvećenost Evropske unije regionu.

“Također smo se složili da ćemo održati video konferenciju 6. maja sa zemljama Zapadnog Balkana. Znate da smo prošlog mjeseca radili na poboljšanju naše strategije o donošenju odluka po pitanju ovog regiona uz pomoć Evropske komisije i zato će 6. maj biti šanse da imamo videokonferenciju s tim zemljama u cilju da izrazimo naše opredjeljenje prema ovom regionu”, kazao je Michel.

Evropska unija i Zapadni Balkan su 6. i 7. maja ove trebali imati samit u Zagrebu koji je trebao obilježiti 20. godina od prvog zagrebačkog samita EU i Zapadni Balkan, ali je on pomjeren za kasnije ove godine zbog dešavanja u vezi s korona virusom.

Napomenimo da je Evropska unija nedavno donijela odluku o početku pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom koje su na ovaj potez čekale od kraja prošle godine kada je došlo do nezadovoljstva dijela Evropske unije i traženjem dodatnih uslova za početak pregovora.

Evropski parlament je prije nekoliko dana kroz komitet za vanjske poslove podržao izvještaj zastupnika Tonina Picule koji daje određene preporuke Evropskoj komisiji i njenom potpredsjedniku za vanjsku politiku uoči samita koji su trebali održati Evropska unija i Zapadni Balkan.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad