Dodik: Spremni smo da se BiH sačuva kao država, ali tražimo više autonomije

SNSD

Na dnevnom redu u Republici Srpskoj nije nikakva disolucija. Kada se o tome govori, govori se samo u nekoj mogućoj, eventualno, dalekoj budućnosti, ukoliko se ne bude uspješno u realizaciji koncepta dogovora i uvažavanja naših stavova, kaže član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodiku intervjuu za Radio Slobodna Evropa (RSE).

“Vjerovatno je teško političkim Bošnjacima prihvatiti samo postojanje Republike Srpske. Isto tako, mora da se shvati da je potpuno ravnopravno sa tim teškim shvatanjem za Bošnjake, postojanje Republike Srpske. I za nas Srbe je teško shvatanje da smo u okviru Bosne i Hercegovine. I tu treba tražiti pomirenje, neku vrstu uvažavanja, da prekinemo jednom sa tim stalnim nadgovaranjem oko nadležnosti, da jednog dana podvučemo tu crtu i kažemo nećemo dirati, idemo sad da razvijamo taj sistem, a ne uporno, sad kad je nestao visoki predstavnik sa tim mjerama koje je donosio, pojavljuje se u istom konceptu razvlašćivanje Republike Srpske”, kaže Dodik.

“Ustavni sud sa dva Bošnjaka i tri stranca, ponekad i dva Hrvata, donosi mjere veoma teške i neprihvatljive za Republiku Srpsku. Tu ne može da se izgradi povjerenje. Neke stvari moraju da budu jasne. Imate Ustav koji svi znamo da čitamo, a ne da se pojedinačnim mjerama, naknadno, redefiniše Ustav. Imate jednu situaciju napisanu u Ustavu, i sasvim drugu koja je postavljena u stvarnom životu. To su stvari koje se moraju rješavati”, ističe.

“Ništa ovdje nije završeno”, dodaje Dodik, “u smislu izgradnje sistema u Bosni i Hercegovini”.

“Samo pogrešno je misliti da one odluke, koje je nametnuo visoki predstavnik, mogu da prežive ukoliko im mi ne damo novu verifikaciju. Kad kažem mi, mislim na svi i u Bosni i Hercegovini. Dakle, ovdje nikakve priče nema da mi poduzimamo nekakve mjere vezano za disoluciju. Pogledajte, sve se diglo oko vanrednog stanja. U Republici Srpskoj, vjerovatno će Vlada oko 10. maja predložiti Skupštini da ukine odluku o vanrednom stanju i da vratimo u stanje vanredne situacije gdje će Parlament nesmetano ponovo početi da radi”, riječi su Dodika.

“Nikakve namjere o vanrednom stanju nisu bile separatističke”, dodaje član Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

“Naprosto odbrambeno-zdravstvene mjere koje smo trebali provoditi. U svakom slučaju, mi smo spremni da prihvatimo taj obim kojeg Bošnjaci žele, da se sačuva Bosna i Hercegovina kao država na sadašnjoj teritoriji, ali isto tako, moramo imati daleko više autonomije nego što danas imamo. Ako je moguće to izgraditi, onda je i budućnost Bosne i Hercegovine izvjesna”, kaže uz ostalo, u odgovoru na pitanje zbog čega je nedavno rekao da, ukoliko bi Bosna i Hercegovina bila funcionalnija, ne bi bilo potrebe da se govori o otcjepljenju Republike Srpske.

Integralni intervju pročitajte na portalu Radija Slobodna Evropa.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad